Az OVB csütörtökön hitelesítette a Fidesz privatizáció-leállításról szóló népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő íveit. Az ellenzéki párt október 4-én jelentette be, hogy ügydöntő népszavazást kezdeményez a privatizáció leállításáról.

Hitelesítette csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidelitas privatizáció-leállításról szóló népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő íveit. A Fidesz október 4-én jelentette be, hogy országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a privatizáció leállításáról. Az OVB-hez hivatalosan azonban az ellenzéki párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas fordult.

Az aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?".

A testület október 20-án már tárgyalta a kérdést, de a felmerült aggályok miatt elhalasztotta a döntést. A mostani ülésen az OVB tagjai már egyetértettek abban, hogy a kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, és nem érinti a költségvetést sem. Ez utóbbi azért fontos, mert az alkotmány tiltja, hogy költségvetést érintő kérdésben népszavazást lehessen tartani.

Többen jelezték viszont, hogy a feltett kérdés nem egyértelmű, mert a választópolgár nem tudja eldönteni, hogy milyen időtartamra szól a privatizáció leállítása: örökre, vagy meghatározott ideig. Ficzere Lajos, az OVB elnöke elmondta: jelenleg nincs szabályozva a népszavazás-kezdeményezések időbeli hatálya, így nem egyértelmű, hogy egy eredményes kezdeményezés milyen időtávon köti a törvényhozást.