Orbán és Hiller is győzelmet ünnepel

2004.12.05. 21:05

A népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak, a választók a felelős hazafiságot választották - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
vasárnap este Budapesten. Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint győzött az igen és a többség szava számít. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a kettős állampolgárság kapcsán kijelentette: elő kell segíteni, hogy minél többen az Európai Unió tagjai lehessenek, és addig is  a határon átnyúló gazdasági együttműködések hozzájáruljanak az életfeltételeik javításához.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetten nyilatkozott a vasárnapi népszavazás eredményéről. Közölte: a népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak, a választók a felelős hazafiságot választották Az ország új nemzetpolitikát kíván, több felelősséggel és több lehetőséggel. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen magyarnak lenni a Kárpát-medencében a kormány kezdeményező lesz a nemzetpolitika és az egészségügy megújításában - mondta a miniszterelnök a népszavazást értékelő sajtótájékoztatón. A kormányfő azt mondta, tudja mi a dolga: 15 millió magyar iránt viselt felelősséggel kíván kormányozni.

A népszavazáson az MSZP felelős politikája győzött - jelentette ki Hiller István, a párt elnöke vasárnap este. "Az MSZP felelős, hazafias politikát folytat. A népszavazáson ez a felelősség győzött" - fogalmazott. Hozzátette: a nemet választók és a szavazástól távol maradók markáns többségben vannak, mivel nem akarták, hogy a nemzet nagy kérdéseit igenné és nemmé silányítsák le. A kórházprivatizációval kapcsolatban elmondta: nyitva maradt az út a magánkezdeményezések bevonására, és a kormánynak van felelős programja ennek koordinálásra. Hiller István szerint a népszavazás lehetőséget biztosít a felelős nemzetpolitika továbbvitelére.

A pártelnök azt mondta, a pártok között győztesek nincsenek, de vannak felelősök, akik kényszerpályára akarták állítani Magyarországot. "Magyarország ezt nem akarta, és nem engedte" - fogalmazott. Hiller azt mondta: az MSZP arra kéri a kormányt, hogy folytassa és vigye végig a szülőföldön való boldogulás támogatását.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a népszavazás eredménytelenségével kapcsolatban kijelentette: az emberek nem fogadták el azt, hogy olyan kérdésekben akarnak velük döntést hozatni, amelyek rosszak, és következményei nehezen mérhetők fel. Állítja: ez az oka annak, hogy kevesen vettek részt a népszavazáson. Mint mondta, akik elmentek, azok a kettős állampolgárság kérdésében nem tudtak vagy nem akartak állást foglalni, de az is lehet, hogy ez az ország végzetes kettéosztottságát tükrözi. Hozzátette: a felelősség azoké, akik ezt kezdeményezték, mert nem lett volna szabad erre a "kényszerpályára lépni, amit a választók elutasítottak".

Kuncze Gábor úgy fogalmazott: "Magyarországnak mostantól kezdve végig kell gondolnia, hogy mit tud tenni érdemben még többet a határon túli magyarság helyzetének javítása érdekében". Hozzátette: elő kell segíteni, hogy minél többen az Európai Unió tagjai lehessenek, és addig is  a határon útnyúló gazdasági együttműködések hozzájáruljanak az életfeltételeik javításához. Emellett támogatni kell a különböző autonómiai törekvéseiket és azt, hogy nyelvüket, kultúrájukat megőrizhessék.

Kuncze Gábor szerint a kórházprivatizáció kérdését sem vállalták az emberek, ami azt jelenti, hogy a politika mozgástere megmaradt ebben a kérdésben. Azt mondta, az emberek nem tudták, mi a kórházprivatizáció, "nagyon sokan vezették félre őket a kampányban", ennek is köszönhető, hogy így alakult a szavazatok aránya. "Ezzel együtt is a liberálisok álláspontja szerint hozzá kell kezdeni az egészségügy finanszírozási és szerkezeti rendszerének átalakításához, mert a magyar egészségügy jelenlegi helyzetében nem jó már a betegeknek sem, és nem jó a benne dolgozóknak sem" - mondta.

Orbán szerint a többség szava számít

Forrás: MTI
Orbán is elégedett

Orbán Viktor szerint a népszavazás érvényes volt, amelynek során az igenek győztek, a nemek pedig alulmaradtak. A Fidesz elnöke a vasárnapi népszavazás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a véleményt nyilvánító emberek többségének szava igenis számít. Ezért szerinte a parlamentnek és a kormánynak tartózkodnia kell olyan törvény megalkotásától, amely a közkórházak eladásához vezetne. A kettős állampolgárság ügyében Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet összehívását kezdeményezte, ahol szerinte fel kell állítani a kettős állampolgárságról szóló törvényt előkészítő bizottságot.

Dávid is elégedett

Dávid Ibolya, az MDF elnöke is elégedett a népszavazás eredményével. A Magyar Televízió A Szólás Szabadsága című műsorában azt mondta: a választók megerősítették, hogy ezekben a kérdésekben a parlament és a kormány nem háríthatja át a felelősséget a népre. Dávid szerint ezek a kérdések túl komplikáltak voltak.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK