Mégsem épít a bázist a Budapest Airport Ecseren

Vágólapra másolva!
Felbontották azt a szerződést, amelynek az alapján a Budapest Airport 4,7 milliárd forintért megvásárolt volna egy ecseri légiárubázis megépítésére alkalmas területet. A pénzügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy túl sok bizonytalan kérdés merült fel a szerződéssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Budapest Airport és az ACD Kft. megszüntette az ecseri cargo-bázis létrehozásáról szóló szerződést, ezzel visszaállt a repülőtér vezetésének döntési szabadsága - jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken Budapesten egy konferencián. Draskovics Tibor szerint ugyanis a korábbi szerződéssel kapcsolatban sok kérdés vetődött fel. Azért, hogy el lehessen dönteni, milyen feltételekkel kell megkötni a szerződést és megépíteni a cargo-bázist, vissza kellett állítani a döntési szabadságot - mondta Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter hozzátette: anyagi hátrány nincs, a szerződő felek teljes egyetértésben döntöttek a megszüntetésről.

A Budapest Airport Rt. február 10-én jelentette be, hogy megvásárolta a nemzetközi cargo-bázis megépítésére alkalmas ecseri területet tulajdonló projekttársaságot, és így a régió legmodernebb légiáru-bázisa és logisztikai központja épülhet meg jövőre. A BA Rt. és az ACD kft. közötti többlépcsős, 4,7 milliárd forintos szerződés szerint a BA Rt. többségi tulajdonosa lett volna a repülőtérrel szomszédos 20 hektáros területet tulajdonló projekttársaságnak.

A Fidesz megkérdőjelezte a miniszterelnök függetlenségét az ügyben arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök anyósa, Apró Piroska korábban a BA Rt. igazgatóságának tagja, majd az igazgatóság elnöke volt. 336 vecsési ingatlan-tulajdonos a miniszterelnökhöz írt februári levélben azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc vizsgáltassa ki, hogyan vásárolhatja meg a kedvezőtlen elhelyezkedésű 20 hektáros ecseri ingatlant 4,7 milliárd forintért a Budapest Airport Rt.

Az ÁPV Rt. ezt követően azt közölte: nem indít vizsgálatot a BA Rt.-nél, de tájékoztatást vár a megjelent kifogások miatt. Később pedig a pénzügyminiszter kért jelentést az ÁPV Rt. vezetőjétől azzal kapcsolatban, hogy törvényes volt-e és megfelelő áron történt-e a cargo-bázis földterületének megvásárlása.