Szemetet hoz az áradó Tisza

2005.03.20. 13:28

Országszerte 931 kilométeres partszakaszon van árvízvédelmi készültség. A legmagasabb készültség jelenleg a Fekete-Körösön van. A Duna napokon belül elönti a fővárosban a rakpartot, a határon túlról pedig műanyaghulladékot hoz magával a Tisza.

Országszerte összesen 931 kilométeres partszakaszon van árvízvédelmi készültség, a Duna is árad, és napokon belül elönti az alsó rakpartot a fővárosban - közölte a vasárnap az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság vízügyi főigazgatóság.

 

A Maros várhatóan kilép a medréből - közölte vasárnap Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A makói polgármester kérésére az igazgatóság munkatársai Makó, Apátfalva, Kiszombor és Ferencszállás lakosságát tájékoztatták az árvízveszélyről. A katasztrófavédelem munkatársa szerint azonban pánikra nincs ok, mivel a Maros egyetlen települést sem fenyeget elöntéssel.

 

Jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fekete-Körös 36 kilométeres szakaszán. Az érintett területen lakott terület nincs veszélyben. Másodfokú készültséget rendeltek el a Hernád 152 kilométeres szakaszán. A Duna felső szakaszán, az Ipolyon, a Fehér-Körösön a Kettős-Körösön, a Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint a Zagyván és a Túron összesen 743 kilométeren tartanak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget.

Az áradással együtt mind a Tiszán, mind a Szamoson kisebb mennyiségben kommunális hulladék is levonul - közölte vasárnap a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bodnár Gáspár elmondta: a természetes uszadék között műanyag- és üvegpalackok ringatóznak a vízen. Hozzátette: Tiszabecsnél és Csengernél a vízminőséget gyorstesztekkel ellenőrzik, a vízminőség romlása eddig nem volt olyan mértékű, hogy a környezetvédelmi felügyelőség készenlétet rendeljen el. A vízügyi szakemberek szerint román területen, Szatmárnémetitől több tíz kilométer távolságra egy illegális szemétlerakót mosott ki a megáradt Szamos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK