Újraszámlálják a postatörvény módosítását szorgalmazó aláírásokat

2005.04.05. 18:34

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén elrendelte a postatörvény módosítása kérdésében a Zempléni Településszövetség által indított országos népi kezdeményezés aláírásainak tételes ellenőrzését.

Az OVB március 24-ei ülésén az Országos Választási Iroda (OVI) jelentése alapján megállapította, a népi kezdeményezés támogatására összegyűjtött érvényes aláírások száma a statisztikai-matematikai módszerek alapján nem éri el az eredményességhez szükséges 50 ezret. Az OVI jelentése szerint a benyújtott 60 079 aláírásból statisztikai és matematikai módszerrel megállapítva legalább 47 052, legfeljebb 49 206 aláírás felel meg minden szempontból az előírásoknak.

A határozat ellen a Zempléni Településszövetség jogorvoslattal élt. A Legfelsőbb Bíróság (LB) március 31-én megsemmisítette az OVB határozatát, és az aláírások tételes vizsgálatával történő ellenőrzését rendelte el.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke ismertette a LB határozatát, amely szerint a választási eljárásról szóló törvény megengedi az érvényes aláírások számának statisztikai-matematikai módszerekkel történő megállapítását, azonban bizonyos esetekben megkívánja az aláírások tételes vizsgálatát.

Akkor kell folytatni az aláírások tételes vizsgálatát, ha az alkalmazott statisztikai-matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét. A statisztikai és matematikai módszerekkel történő vizsgálat csak addig alkalmazható, amíg eredménye meghaladja az alkotmányban meghatározott szükséges mértéket. Ha azonban a módszer a kellő számú érvényes aláírás meglétét nem valószínűsíti, nem mellőzhető a tételes vizsgálat - idézte Ficzere Lajos az LB határozatát.

Az OVB ezt követően egyhangú szavazással elrendelte az aláírásgyűjtő íveken található aláírások tételes ellenőrzését. Az Országos Választási Irodának május 12-ig kell az OVB elé terjeszteni a tételes ellenőrzésről készített jelentést.

A testület február 15-én rendelte el a Zempléni Településszövetség által benyújtott országos népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését. A szövetség azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a postáról szóló törvényt, hogy csak ott vezethessék be a mobilpostai szolgáltatást, ahol azt igénylik és ahol ehhez az önkormányzat is hozzájárul.

A Magyar Posta Rt. modernizációs programjának részeként tavaly 120 mobilposta-járatot indított el csaknem félezer településen, ezek közül mintegy kétszázban nem működött postahivatal, az ott élőknek a szomszédos községekbe kellett utazni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK