A romák háromnegyede depressziós

2005.05.25. 14:45

Gyakran az orvosok hozzáállása miatt nem mennek el a romák pszichológushoz - vélekedik a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. Ez pedig komoly probléma, mert a romák háromnegyedét érinti a depresszió.

A magyarországi romák egészségi állapota kedvezőtlenebb a nem roma lakosságénál, háromnegyedüket a depresszió valamely fokozata is érinti - közölte Solymosy József Bonifác szerdán, a témában rendezett budapesti sajtótájékoztatón, egy 1200 roma család bevonásával készített 2001-es felmérés adataira hivatkozva.

Magyarországon egyébként is sokkal több depressziós él, mint más országokban. Van egy olyan hipotézis, amely szerint a kisebbségi létből is fakad, hogy nagyobb a romák depressziós érintettsége - mondta Solymosy.

Sértő Radics István, több északkelet-magyarországi roma lakta község háziorvosa tapasztalatait ismertetve elmondta: körzetében gyakorlatilag nincs 75 évesnél idősebb roma. A rövidebb élettartam okai közt az orvos szerint meghatározó szerepe van a környezeti hatásoknak és az életmódnak, de - mint mondta - genetikai tényezők is szóba jöhetnek.

Borovszky Tímea, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda jogásza az egészségügy területén előforduló diszkriminációról elmondta, az irodájukhoz beérkezett panaszokból az látszik, hogy vannak orvosok, akik lenézik betegeiket, és a betegek kiszolgáltatott helyzetével visszaélnek. Gyakran az orvosok hozzáállása váltja ki a romákból azt, hogy nem mennek el rendelésre - tette hozzá.