Segítségnyújtás elmulasztása miatt indított nyomozást a tunyogmatolcson megfagyott fiú ügyében a rendőrség. A 16 éves fiú november huszadikán éjszaka fagyott meg, miután részegen elaludt az utcán. A rendőrség szerint a fiút meg lehetett volna menteni, ha azok, akik látják, hogy alkoholt fogyaszt, értesítik a szüleit.

Halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntett megalapozott gyanújával indult nyomozás a megfagyott 16 éves tunyogmatolcsi fiú ügyében - közölte a rendőrség szombaton. A fiút még november 20-án a település egyik utcájáról kihűlt állapotban szállították kórházba, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni - emlékeztetett Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőr hadnagy elmondta: a fagyhalál ügyében indított közigazgatási eljárás során felmerült, hogy a fiút meg lehetett volna menteni, ha azok, akik látták, hogy a fiatalkorú alkoholt fogyaszt, értesítették volna a szüleit; ezért a megyei rendőr-főkapitányság vette át az eljárás folytatását. Magyarázatként a szóvivő hozzáfűzte, hogy a jelenlegi adatok szerint a fiú halála előtt több helyi kocsmában is megfordult, majd hazafelé tartva elaludt az utcán.

Hozzátette: a rendőrség szabálysértési eljárást is kezdeményez, amiért a fiatalkorúnak alkoholt adtak. Fülöp Gergely fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szabolcsi rendőrkapitányság minden télen felhívással fordul a lakossághoz a fagyhalálok megelőzéséért. Kérik, hogy ha közterületen fekvő, magatehetetlen embert látnak, azonnal hívják a mentőket, a rendőrséget. A nyíregyházi Periféria Egyesület pedig a hajléktalan embereket segítő állandó ügyeleti számon - 06-42-504-618 - várja a bejelentéseket, s azonnal intézkedik az utcán élők meleg helyre juttatásáról.