Közel háromezer kilométeren folyik árvízi védekezés

Vágólapra másolva!
Összesen 2878 kilométer hosszan folyik árvízi védekezés a hazai folyókon. A Tisza napok óta magasan tetőzik, középső szakaszán pedig erősen árad. A Bodrog lassan kezd apadni, a Körösök áradnak, a Duna Bátánál tetőzött.
Vágólapra másolva!

A magyarországi folyókon összesen 2878 kilométer hosszon folynak árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1397 kilométeren van érvényben - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap reggel.

Továbbra is rendkívüli védekezési fokozat van érvényben - a kormány rendelete szerint április 3-án 15 órától - a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán 158 kilométer hosszon, illetve Budapesten 84 kilométeren. Másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú készültséget 484 kilométer hosszon tartanak fenn.

A Tiszán egy kisebb árhullám levonulása Tokaj fölött néhány órára megállította az apadást, de alig emelkedett a vízszint. A folyó Tokajnál már több mint egy napja 892 centiméterrel tetőzik.

A Bodrog felső szakaszán ugyanakkor nagyon lassan, de megkezdődött az apadás. A Túr, a Kraszna és a Szamos vízszintje kisebb mértékben emelkedik. A Körösök továbbra is mérsékelten áradnak, a Hármas-Körös felső és középső szakasza viszont nagyon lassan apad. A Maros végig árad, s Makónál várhatóan eléri azt a magasságot, amelynél már harmadfokú készültséget kell elrendelni.

Az OMIT tájékoztatása szerint egyre több árvízi jelenség észlelhető a dunai és tiszai védvonalakon egyaránt. Helyenként a viharos erejű szél okozta hullámverés ellen kellett védműveket építeni.

Bátánál szombaton éjfélkor befejeződött a 22 órán keresztül tartó tetőzés a Dunán, ekkor 742 centimétert mutatott a vízmérce - közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Vasárnap reggel 6 órakor már 740 centiméterre apadt a folyó, a lassú apadás még két-három napig eltart. A mostani tetőzés szintje alacsonyabb volt mint a 1965-ben, akkor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás.