A vihar után olvasták el a riasztó e-mailt

Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat 19 óra 39 perckor e-mailben piros szintű riasztást küldött a katasztrófavédelemnek, de ezt csak 23 óra 30 perc körül olvasták el - közölte a tűzijáték alatt kitört viharpánik miatt indított vizsgálat részeredményeiről Szilvásy György kancelláriaminiszter. A tragédia halálos áldozatainak száma négyre emelkedett, miután megtalálták egy Dunába esett nő holttestét.
Vágólapra másolva!

A vasárnap esti budapesti viharral kapcsolatos vizsgálat még folyik, annyi azonban már tudható, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat 19 óra 39 perckor e-mailben piros szintű riasztást küldött a katasztrófavédelemnek, de ezt csak 23 óra 30 perc körül olvasták el - mondta hétfőn az augusztus 20-i eseményekkel összefüggésben Szilvásy György kancelláriaminiszter Budapesten sajtótájékoztatón.

A kancelláriaminiszter azt nem tudta megmondani, hogy miért nem olvasták el idejében a figyelmeztetést, Szilvásy szerint ezt csak a későbbi vizsgálatok során derül ki. (Az olvasás időpontját feltehetőleg az e-mail rendszer automatikus visszajelzéséből következtették ki.) A folytatódó vizsgálat azt is megpróbálja majd kideríteni, hogy a meteorológiai szolgálat idejében jelzett-e, illetve próbálták-e az e-mailen kívül más módon is figyelmeztetni a kataszrófavédelmet.

Az e-mailben az OMSZ azt közölte, hogy "a közép-magyarországi régióban heves széllökésekkel kísért vihar várható". A kancelláriaminiszter szerint hiba volt, hogy idejében nem olvasták el a figyelmeztetést, de szerinte valószínűleg ez sem segített volna, mivel akkor már csak másfél óra volt a tűzijátékig, miközben egy milliós tömeg feloszlatása legalább 2-2,5 órát vesz igénybe.

Az OKF szóvivője, Dobson Tibor hétfőn reggel azt mondta, nem kaptak pontos előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálattól a vasárnapi esti budapesti vihar előtt. Olyan jelzést kaptunk, hogy erős vihar várható, de abban nem szerepelt konkrétan Budapest, illetve az sem, hogy az pontosan mikor várható - fogalmazott Dobson Tibor.

Az OMSZ az első pontosabb előrejelzését 19-én, 9 óra 37 perckor küldte át az OKF-nek faxon és e-mailen egyaránt - mondta a hétfői kormányzati vizsgálat nyomán elrendelt hírzárlat feloldása után Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke. A szombati előrejelzés egyértelműen tartalmazta, hogy "a szél vasárnap délutántól északnyugatira fordul, és a zivataroktól függetlenül sokfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik". Huszadikán reggel már 90 km/órás szélet és jégesőt prognosztizáltak.

Vasárnap estig az OMSZ tizenegy figyelmeztető előrejelzést küldött az illetékes hivataloknak - köztük az OKF-nek -, és ahogy közeledett a vihar, egyre pontosabban jelezték a zivatar várható erősségét és helyét. Másfél órával a széllökések, a zivatar és jégeső előtt rendkívül pontos előrejelzést készítettek. Dunkel elmondása szerint a rendőrség 20 óra 20 perckor kérte be az első prognózist és helyzetelemzést, majd húsz perccel később az újabbat, tehát a hivatalos szervek tudtak a készülő viharról.

Szilvásy elmondta: a rendőrség és a tűzoltók szóltak a pirotechnikusoknak, hogy mérlegeljék a tűzijáték leállítását. A szervező cég a folytatás mellett döntött. Szilvásy szerint a cég ezt azzal indokolta, hogy a vihar ellenére képesek lebonyolítani a tűzijátékot, illetve úgy vélték, hogy jobb, ha a tömeg nem egyszerre oszlik fel, hanem ha megvárja a látványosság végét.

Többen is leállíthatták volna

A Miniszterelnöki Hivatalban megvolt az a felelős, aki leállíthatta volna a vasárnap esti tűzijátékot - közölte Szilvásy György. Mint mondta, Bodor Tibor főosztályvezető, főnöke Tóth Miklós szakállamtitkár és az ő főnöke, Gál J. Zoltán államtitkár állíthatta volna le a tűzijátékot. Hozzátette: megfelelő információk birtokában saját maga is jogosult lett volna ezt megtenni.

A kancelláriaminiszter közölte: a tűzijáték leállítására Demszky Gábor főpolgármesternek mint a fővárosi védelmi bizottság elnökének is lett volna lehetősége, ha birtokában lett volna a szükséges információknak. Ezzel a miniszter reagált a főpolgármester nyilatkozatára, aki hétfőn délután kijelentette, nem tartja magát felelősnek a történtek miatt, szerinte ugyanis az állami ünnep lebonyolítása kormányzati kompetencia.

Szilvásy György tájékoztatott arról is, hogy a rendőrség és a tűzoltóság jelezte a tűzijáték szervezőinek: a fényparádét le kell állítani. Ezt meg is tették, azonban egy idő múlva a folytatása mellett döntöttek. Elmondta, hogy létezik egy olyan rendelet, amely szerint erős szél esetén a tűzijátékot meg kell szakítani, de szerinte a tűzijátékot lebonyolító cég a rendezvény előtt és alatt is a hatósági előírásoknak megfelelően járt el.

A sajtótájékoztatón megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki a kormány nevében részvétét fejezte ki a katasztrófa során elhunytak hozzátartozóinak, illetve együttérzését a sérülteknek, majd távozott. (A kormányfő blogos reakciójáról lásd keretes anyagunkat.)

Négyre emelkedett a halottak száma

Hétfő délután négyre emelkedett a vasárnapi tűzjáték halálos áldozatainak száma - közölte az [origo]-val Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. A rendőrség ugyanis hétfő délután Ercsinél megtalálta annak a nőnek a holttestét, aki vasárnap tűnt el a Dunán. A vihar során felborult egy motorcsónak, a járművön tartózkodó öt utas közül kettő eltűnt. Schőn elmondta: a holttest azonosítása után kiderült, hogy az megegyezett az egyik eltűnt személlyel. A csónak eltűnt utasai közül egyet még mindig keresnek.

A vasárnapi viharban hárman haltak meg azok közül, akik a partról nézték volna a tűzijátékot. Köztük volt egy 12 éves kislány is, aki a budai alsó rakparton vesztette életét, amikor rádőlt egy fa. Vele együtt meghalt egy fiatal, román állampolgárságú férfi is. A pesti oldalon egy idős nő halt meg, egyelőre nem tudni, hogy sérülés vagy rosszullét miatt, valószínűleg infarktust kapott. Molnár Lajos egészségügyi miniszter közlése szerint a pánikban mintegy 300-320-an szenvedtek sérülést. Közülük 15-en súlyos sérüléssel kerültek kórházba. Szilvásy kancelláriaminiszter hétfőn délután több mint ötszáz sérülésről tudott, közülük hetvenen tartós kórházi kezelésre szorulnak.

A viharpánik során több gyerek is elszakadt a szüleitől, de hétfő délutánra mindenki hazakerült a családjához - tudtuk meg a BRFK szóvivőjétől.

Hazarendelték a katasztrófavédelem vezetőjét

Lamperth Mónika területfejlesztési és önkormányzati miniszter hazarendelte szabadságáról Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét - közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel. Tatár Attila feladata lesz, hogy irányítsa azt a vizsgálatot, amelyet a katasztrófavédelem folytat az augusztus 20-i fővárosi vihar idején történt balesetekkel, valamint a Műegyetem pincéjében lévő lőtéren augusztus 8-án este keletkezett tűzzel kapcsolatban. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter pedig a meteorológiai szolgálat felelősségének vizsgálatát irányítja.