Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudott megállapodni a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal (IRM), az adatfeldolgozók továbbra is sztrájkolnak - közölte Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

Bárdos Judit elmondta: az IRM egyik főosztályvezető helyettesével, illetve a munkáltató két képviselőjével múlt hét csütörtökön, pénteken és most hétfőn is folytattak tárgyalásokat. Mint mondta, a munkavállalók már több ajánlatot tettek. Hozzátette: a BRDSZ dolgozói úgy látják, hogy a munkáltató valójában nem is törekszik megállapodásra. A munkáltatói oldal kizárólag azért ül le tárgyalni, mert ezt a sztrájktörvény előírja - véli Bárdos Judit.

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (KANYH) budapesti, Róna utcai központi géptermében múlt hétfő este kezdődött a sztrájk, amivel a tervezett 50 százalékos létszámleépítés ellen tiltakozik a 16 köztisztviselő, váltott műszakban. A sztrájk ideje alatt a gépterem dolgozói ugyan leülnek a számítógépek mellé, de a beérkező adatokat nem frissítik.

A sztrájkbizottság, illetve a sztrájkolók hétfő óta hiába várták annak az irányító szervnek a jelentkezését, amelynek a képviselőivel tárgyalni lehetne. Elmondásuk szerint a közigazgatásban tapasztalható kaotikus állapotok miatt kedd estig nem tudták, melyik hatóság képviselőivel tárgyaljanak. Hivatkoztak az Alkotmánybíróság november 21-én kelt határozatára, amelyben - alkotmányellenesség miatt - megsemmisítik a vonatkozó kormányrendelet azon bekezdését, amely a KANYH irányítását a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez rendeli telepíteni.

A központi adatfeldolgozó hivatal végzi az egész országra kiterjedően az adatszolgáltatást, a személyigazolvány, a lakcím, az útlevél, a hatósági erkölcsi bizonyítvány, a gépjárművezetői engedély és büntetőpontok nyilvántartását. Emellett a rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal és más, a törvényben meghatározott szervek részére szolgáltat adatokat a nap 24 órájában, folyamatos munkarendben, szünet nélkül.