A MIÉP már nem akar nagygyűlést tartani

Vágólapra másolva!
Mégsem tart utcai nagygyűlést a hétvégén a MIÉP-Jobbik pártszövetség. Miután a rendőrség nem engedélyezte, hogy a szocialistákkal egy napon tartsa rendezvényét a párt, MIÉP-Jobbik úgy döntött, sem a hétvégén, sem később, hétköznap nem rendeznek utcai demonstrációt.
Vágólapra másolva!

Nem lesz utcai nagygyűlése a Magyar Igazság és Élet Pártjának valamint a Jobbiknak - nyilatkozta az [origo]-nak Győri Béla, a MIÉP szóvivője. Győri azt mondta: miután a rendőrség nem adott engedélyt az április 1-re tervezett demonstrációra, nem látták értelmét más időpontra tenni a nagygyűlést. Menetrend szerint halad tovább a kampány, vidéki városokban, legközelebb Gödöllőn és Kecskeméten tart nagygyűlést a MIÉP-Jobbik pártszövetség, de nem utcán, hanem művelődési házakban - tette hozzá Győri Béla.

A MIÉP elnöke, Csurka István a múlt héten jelentette be, hogy a MIÉP-Jobbik azon a napon akar nagygyűlést tartani, amikor az MSZP. A rendőrség azonban nem engedélyezte, hogy a Kodály köröndi MSZP-rendezvénnyel egy időben, a Hősök terén rendezzenek nagygyűlést. A MIÉP elnöke egy interjúban úgy fogalmazott: "az eredeti elképzelés az volt, hogy felül, a katlan felső frontvonalán a Fidesz tart gyűlést a Kossuth téren, mi pedig alul bezárjuk a reteszt, és csak az állatkert felé hagyjuk menekülni az MSZP-t".

Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese azzal indokolta a BRFK elutasító határozatát, hogy azonos időpontban, azonos helyszínen, két ellentétes politikai rendezvény megtartására nem kerülhet sor, mivel nem garantálható a közbiztonság. Emellett az MSZP rendezvényén, az Andrássy úton védett vezetők is rész vesznek, ezért a rendőrség a Hősök terét lezárja a rendőrségi törvény alapján, és mert a biztosításhoz szükséges a műveleti terület. Az egyeztetések során a rendőrség felvetette, hogy a MIÉP-Jobbik más helyszínen, például a budai Várban tartsa meg a rendezvényét, de ettől a pártszövetség megbízottja elzárkózott.

Nagy Szilvia