A kutatóknál: MSZP-Fidesz 3:3

Vágólapra másolva!
A szocialisták előnyét mérte a Capital Research, a Szonda és a Medián a választások előtti napokban végzett kövélemény-kutatása. A TÁRKI, a Gallup és a Századvég exit pollja szerint ugyanakkor a Fidesznek van nagyobb esélye a győzelemre. A legtöbb felmérés szerint az SZDSZ-nek is van esélye a bejutásra, az MDF-nek azonban jóval kisebb.
Vágólapra másolva!

A szocialisták választási győzelmét jósolja a Capital Research pénteken, ezer fős reprezentatív mintán elvégzett közvélemény-kutatása. A felmérés a két héttel ezelőtti felméréseknél 3 százalékponttal magasabb, 61 százalékos várható részvételi arányt jelzett előre.

A kutatás szerint az MSZP mind a teljes lakosság, mind a biztos pártválasztók körében jobban állt a Fidesznél - előnye 3,1, illetve 4 százalék. Az SZDSZ-nek valamivel a parlamenti küszöb feletti, míg az MDF-nek az alatti eredmény jósol a közvélemény-kutató. A választáson részt venni szándékozók nyolc százaléka pénteken még nem döntötte el, kilenc százaléka pedig nem árulta el, kire szavaz - derül ki a Capital Research felmérésből.

A felmérés szerint az MSZP a teljes lakosság körében 36 százalékra, a biztos pártválasztók körében 46,3 százalékra számíthat, míg a Fidesz eredménye 32,9, illetve 42,3 százalék a két csoportban. Az SZDSZ-nek 4,7 százalékot jósolt a kutatás a teljes lakosság, és 5,8 százalékot a biztos pártválasztók körében. Az MDF mindkét csoportban 4,1 százalékra számíthat a felmérés szerint.

A Medián felmérése szerint az MSZP 46, a Fidesz 41 százalékot szerez. Az SZDSZ-nek 5,5, az MDF-nek 4,5 százaléka lesz, a többi párt összesen 3 százalékot kap. A felmérést pénteken és szombaton végezték, ezen eredmény alapján az MSZP akár abszolút többséghez is juthatna. A Szonda Ipsos szintén a szocialisták előnyét mérte, bár a Mediánénál kisebb előnnyel.

A Tárki ezzel szemben fideszes győzelmet jelez. Eszerint a Fidesz 45, az MSZP 43, az SZDSZ 6 százalékot szerez, az MDF 4 százalékkal nem jut be a parlamentbe. A Gallup és a Századvég exit pollja szintén 1-2 százalékos Fidesz-elönyt jósol.

A pártok érdemben nem kommentálták a felméréseket. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője például, azt mondta, hogy a Fidesz a realitások talaján áll, szeretnék megvárni a tényleges adatokat.