Ezrek dolgoznak a Körös-gáton

Vágólapra másolva!
Összesen közel ötezer ember dolgozott keddre virradó éjjel a Körös-gáton. A katonák, katasztrófa-védelmisek és önkéntesek a töltésmegcsúszásokat és repedéseket igyekeznek kordában tartani, hogy ne szakadjon át a gát.
Vágólapra másolva!

A Körös torkolatánál keddre virradó éjjel az eddigi legnagyobb létszámmal dolgoztak a védvonalakon, közel 5 ezer ember igyekezett megakadályozni, hogy átszakadjanak a meggyengült töltések - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Dobson Tibor szerint a védvonalakon 3522 katona, 1375 katasztrófavédelmi szakember, önkéntesek és vízügyi szakemberek dolgoznak.

A Tiszán és mellékfolyóin a rendkívül magas vízállások és a gátrepedések ellenére töltésszakadás nem történt. Dobson Tibor szerint továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, a Tisza torkolatától 500 méterre és a szelevényi térségnél lévő töltésmegcsúszás, valamint a Tiszán a Felgyő melletti padkamegcsúszás és a Körösnagyrétnél keletkezett két gátrepedés miatt.

A legkritikusabb helyzetben lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyei településekről, Tisszasasról, Szelevényről és Csépáról összesen 2076 embernek kellett elhagynia otthonát. Hétfő estig 182 ember költözött ki ideiglenesen Tiszasasról és Csépáról.

Magyarország területén összesen 196 települést veszélyeztet az árvíz, 109 helységben a belvíz okoz gondokat. A rendkívüli árvízi védekezés összesen 79 települést érint. A védekezésben 24 ezer ember vesz részt és eddig 2792 ember kényszerült elhagyni otthonát. A védekező emberek munkáját helikopterek, katonai páncélozott szállító-járművek és közel 4 ezer technikai eszköz segíti.