Még számolják a parlamenti végkielégítéseket

Vágólapra másolva!
Az új Országgyűlés május 16-ra tervezett alakuló ülése után kezdődik a parlamenttől búcsúzó képviselők leszerelése. Ahhoz, hogy a hathavi keresetüknek megfelelő végkielégítést megkapják, el kell számolniuk vagyonukkal, le kell adniuk a parlamenttől kapott laptopjukat, mobiljukat és diplomata útlevelüket.
Vágólapra másolva!

Csak másfél hónap múlva derül ki pontosan, hogy mennyibe kerül a parlamentnek a ciklusváltás - nyilatkozta az [origo]-nak az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója. Bakos Emil elmondta: azok a képviselők, akik nem indultak a 2006-os választásokon, már kaptak egy tájékoztató levelet a teendőikről, és eddig már húszan meg is keresték az elszámolással a hivatalt. A választásoknak azonban még nincs hivatalos végeredménye, ezért a főigazgató csak annyit közölhetett, hogy várhatóan 120-nál kevesebb képviselő cserélődik ki, és ez kevesebb, mint amennyit terveztek, de pontos összeget csak hetek múlva tudnak mondani.

A költségvetésben egyébként a ciklusváltás parlamenti költségeire 2,1 milliárd forintot különítettek el. Az Országgyűlés Hivatala az előző választások eredményeinek átlagolása alapján kétszáz képviselő távozására és egymilliárdos költségre számított. A jogszabály szerint a búcsúzó képviselőknek 210 ezer forintos - április elsejétől 220 800 forintos - illetményalapjuk és pótdíjaik előző hathavi átlagának megfelelő juttatást folyósítanak fél éven keresztül, de az érintettek a pénzt egy összegben is kérhetik.

A vagyonukkal még egyszer utoljára el kell számolniuk a búcsúzó képviselőknek, mégpedig az új Országgyűlés alakuló ülését követő harminc napon belül, különben nem kapják meg a végkielégítést. A törvény szerint mandátumuk lejártakor a képviselők kötelesek visszaadni az Országgyűlés Hivatalától 2003-ban kapott laptopjaikat is, vagy értékbecslés alapján 71 ezer forintért megvásárolhatják azokat.

Bakos Emil elmondta: a laptop mellett általában a frakcióktól használatra kapott mobiltelefonokkal, faxokkal, fénymásolókkal kell elszámolniuk a leköszönő képviselőknek, valamint diplomata útlevelükkel. Ha ezt nem adják le a határidő végéig, akkor az Országgyűlés Külügyi Hivatala letiltatja azokat. A tapasztalat szerint ciklusról ciklusra csökken azoknak a képviselőknek a száma, akik nem tudnak vagy nem akarnak elszámolni - mondta a főigazgató. Négy évvel ezelőtt már egyetlen "renitens" sem akadt, és most is erre számit a hivatal - tette hozzá.

Nagy Szilvia