Országjárásra indulnak csütörtöktől a kormány tagjai, hogy beszámoljanak az elmúlt négy év fontosabb intézkedéseiről. A miniszterek és államtitkárok egy hónap alatt körülbelül 125 helyre mennek el. Ezzel követik Orbán Viktor Fidesz-elnök példáját, aki a napokban szintén vidéki turnéra indult.

Csütörtökön országjárásra indulnak a miniszterek és az államtitkárok, hogy elszámoljanak a választóknak, mi változott 2002-höz képest. Az [origo] információi szerint egy hónapon át a kormány szinte valamennyi tagja négy-tíz helyszínen ismerteti az emberekkel a kormány tetteit a családtámogatás és a nyugdíjak, a vidék és az agrárium, az autópályák, valamint az adócsökkenés terén.

Négy hét alatt mintegy 125 helyszínt keresnek fel a politikusok, megyei jogú városokat és falvakat egyaránt. A fő cél, hogy a helyi sajtón keresztül minél több emberrel ismertessék meg a 100 lépés program keretében meghozott intézkedéseket, valamint az öt évre szóló adócsökkentési programot.

A turné ugyanakkor nem lesz olyan látványos, mint az egy évvel ezelőtti Kérdések és válaszok című rendezvénysorozat, amelynek során ugyancsak a kormány tagjai ismertették a 100 lépés programot az emberekkel. Az országjárás összefüggésben van az MSZP úgynevezett elszámolási kampányával, melynek során a párt hétről hétre beszámol az említett területeken történt változásokról.

A Fidesz részéről már korábban bejelentették, hogy Orbán Viktor pártelnök szintén felkeres több települést. Orbán a január 29-i szokásos budapesti évértékelő beszédét megelőzően kisebb évértékeléseket is tart vidéken. Január 16-án Dombóváron járt - itt jelentette be a 10 százalékos tb-járulék csökkentésre vonatkozó ígéretet -, 20-án Egerbe megy, majd Szentesre, végül egy kis faluba, Tápiószentkáplánra vagy Vasszécsénybe. A politikus értékeli az ország állapotát, és beszél a Fidesz terveiről, hogy kormányra kerülése esetén min változtatna.

Nagy Szilvia