Csapot, vécépapírt is lopnak a kórházakból

2006.01.27. 12:10

Nincs olyan kórház, amelyben ne lenne komoly probléma a tolvajlás - mondják az egészségügyi intézmények vezetői. Egyrészt lopnak a betegektől, telefont, pénztárcát, cipőt stb., másrészt az intézményektől: a csapteleptől az orvosi műszerekig mindent, ami mozdítható. A biztonsági őrök tehetetlenek, ám a felszerelt álkamerák már hatásosabbak.

"Volt rá példa, hogy egy síró kisgyereket nyolcan kísértek be, míg egyikük a vizsgálatot végző orvos mellett volt, addig a többi hét kirámolta a vizsgálót. Elvitték az orvos mobilját és más személyes tárgyait is" - mondta Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a múlt héten a nővérszobába ment be valaki, és ellopta a pénzes kazettát.

Két részre kell osztani a tolvajlásokat, állítják a vezetők: egyrészt a betegektől, másrészt az intézménytől lopnak; az elkövetők jellemzően többen vannak egyszerre. Családok vagy kisebb csoportok, esetleg néhány fős tolvajbandák fosztogatják az egészségügyi intézményeket, kihasználva a kórházak nyitottságából adódó lehetőségeket. Mióta gyakorlatilag korlátozás nélkül lehet a betegeket látogatni, az intézmények átjáróházakká váltak, ráadásul jellegükből adódóan ezekben az épületekben az ajtók nagy részét nem szabad bezárni.

"Miskolcon lopják az orvosi csipeszeket, ollókat, a különféle textíliákat, ágyneműket, a betegek pizsamáit, de a zuhanyrózsákat és a csaptelepeket is" - mondta Nyilas Judit, a megyei kórház ápolási igazgatója. A csaptelep Zalaegerszegen is sláger, ott előfordult, hogy az ellopott helyére újonnan felszereltet is szintén ellopták, öt perccel a felrakás után már nem találták a kórház dolgozói. Máshol volt rá példa, hogy egyszerre több mosdókagylót elvittek, de lába kélt egy komplett műtős felszerelésnek is. Miskolcon tavaly 3 milliós volt az évi hiány.

Ezek mellett lopják a képeket a falakról, a szappantartókat a mosdókból, Csidei Irén szerint még az egyben levehetetlen - azt megoldották - WC-papírt is türelmesen letekerik. A miskolci kórházban egyesek a vizsgálatra más szobába átvitt betegek pénztárcájára vadásznak, de loptak már betegtől cipőt is.

Ma már gyakorlatilag minden kórházban szolgálatot teljesít biztonsági szolgálat, de például a tíz épületből álló, naponta több ezer látogatót fogadó miskolci intézményben szinte lehetetlen a tettenérés - állítja Nyilas Judit. Náluk erre még nem is volt példa, és többnyire a rendőrök sem járnak sikerrel az ilyen lopások esetén. Szerinte a látogatási idő szabályozása mellett már az egészségügyi intézmények tervezésénél gondolni kellene a biztonságra.

A Kórházszövetség jövő heti ülésén felvetődhet ez a probléma, mert mint Csidei Irén elnökségi tag állítja: nincs olyan kórház az országban, ahol a lopás ne lenne komoly probléma. Ugyanakkor azt mondja, hogy egy esetleges állásfoglalás a szövetség részéről nem oldja meg a helyzetet, szerinte is látogatási időt kellene korlátozni, persze nem a régi, 1-2 órás időtartamra.

Csidei szerint a zalaegerszegi kórházban már tapasztalják, hogy elrettentő ereje van "a speciális helyekre felszerelt mobil kameráknak". Ezeknek helyét rendszeresen változtatják, és a főigazgató azt is elárulta az [origo]-nak, hogy ezek közül több nem is aktív, tehát csak álkamera, amely nem figyel semmit, "csak elrettent". Viszont hogy melyek ezek, azt még ő maga sem tudja, csak a kamerák kezelésével megbízott egyetlen biztonsági ember.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK