Rendőrök vitték el az épületvédő szónokot

2006.02.17. 18:15

Leszedték az állványról, majd elvitték a rendőrök azt a férfit, aki öt civil szervezet képviseletében kezdett szónokolni a bontás alatt álló Király utca 40-es számú ház védelmében. Az épület sorsáról közel egy éve vitatkoznak a városvédők és a VI. kerületi önkormányzat: a civilek felújíttatnák, Terézváros vezetése azonban érvényes bontási engedéllyel rendelkezik.

"Nagyon sok pénz ellen küzdünk, miközben nekünk semmi másunk nincs, mint az emberi erő" - indokolta az [origo]-nak a helyszínen való megjelenésüket Várnai László, az Élőlánc Magyarországért Párt képviselőjelöltje. A mintegy kéttucat emberből álló csoport táblákkal vonult a péntek reggel körbekerített épület mellé, mint mondták: nem tüntetni, hanem sajtótájékoztatót tartani. Az épület megóvása mellett kiállt Bozóki András kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester is, az önkormányzat hajthatatlannak tűnik.

Az egyik demonstráló felmászott az épület állványzatára, és a szakadó esőben hangosan olvasni kezdte az öt civil szervezet által aláírt "Kiáltvány és nyilatkozat"-ot. Többek között a "valódi városrehabilitáció feltételeinek biztosítását" követelte, mégpedig úgy, hogy "nem rombolják, hanem megőrzik és helyreállítják az építészeti értékeket". Bár a lapon szerepelt, "a magántőke közérdek szolgálatába való bevonásáról" már nem tudott beszélni, mert a helyszínen lévő 5-6 rendőr egyike a kamerák, fotósok és bámészkodók előtt letessékelte onnan.

Az incidens előtt az [origo] munkatársa beszélt két bontást végző munkással, akik teljesen értetlenül álltak az előtt, hogy az Élőlánc aktivistái méteres, vörös betűkkel teleírták a frissen felhúzott, préselt falemezekből álló kerítést. "PÉNZ=JOGOS?, STOP!, ÚJÍTSÁK FEL!, ÉLŐLÁNC" és más hasonló feliratok voltak olvashatók az általuk - kézi erővel, csákánnyal - bontani kezdett épület kerítésén.

"A télen magától leszakadt az egyik függőfolyosó. Belül úgy alá van dúcolva, hogy ha azt kivesszük, beomlik az egész belseje" - állította egyikük, miközben a másik sűrűn bólogatott. Szerinte harminc évvel ezelőtt még esetleg neki lehetett volna állni a felújításnak, de ma már életveszélyes az épület.

Mikor Várnai Lászlónak elmondtuk a munkások véleményét, azt felelte: "Ez így van. De ez már következmény." Valaki a háta mögül hozzátette: "Tizenöt éve nem csinálnak semmi mást, csak hagyják elpusztulni a házakat, hogy aztán jó pénzért eladhassák azokat!" A civilek részéről sok hasonló megjegyzés volt, például: "Itt sok pénz mozog", vagy "Erre drágák a telekárak".

Mint Várnai László elmondta, immár egy éve küzdenek jogi úton az igazukért - már az ügyészségen is feljelentést tettek -, azt szeretnék elérni, hogy a Világörökség részét képező Andrássy út védőzónájába tartozó, Hild József által tervezett épületet ne bontsák le, hanem újítsák fel. Arra hivatkoznak, hogy bár valóban érvényes bontási engedéllyel rendelkezik az épületre vonatkozóan az illetékes VI. kerület, de azt - szerintük jogszerűtlenül, ezt többen hangsúlyozták - a szomszédos VII. kerület adta ki.

Mint kedden, a ház előtti sajtótájékoztatójukon elmondták, végső esetben még arra is hajlandóak, hogy az UNESCO-nál kérjék a Világörökség-minősítés elvételét. Az [origo] akkori kérdésére, hogy az mire lenne jó, azt felelték: volt már rá példa, hogy ez a fenyegetés megmentett a káros beruházástól világörökségi városrészeket a fővárosban, például a Várban. 

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK