Kuncze és Dávid is ott lehet a nagy vitán

2006.03.06. 16:52

A Fidesz azt tervezi, hogy a keddi kormányülés előtt politikusai személyesen hívják meg vitára az érintett kormánytagokat, miután a kormánypártok azt mondták, hogy szerintük addig nincs értelme vitázni, amíg az ellenzéki párt nyilvánosságra nem hozza programját. Közben kiderült ugyanakkor, hogy nagy valószínűséggel Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is ott lesz az áprilisi miniszterelnök-jelölti vitán.

A Fidesz továbbra is fenntartja a Magyarország 2006 vitasorozatra vonatkozó kezdeményezését, ezért a keddi kormányülés előtt a párt képviselői személyesen fogják átadni az érintett kormánytagoknak a vitára szóló meghívót - jelentette be Deutsch-Für Tamás frakcióvezető-helyettes. A fideszes politikus hétfői sajtótájékoztatóján "a lehető leghatározottabban" kérte fel az érintett kormánytagokat, hogy vegyenek részt a vitasorozatban.

Hozzátette, hogy Kóka János gazdasági miniszter volt az egyetlen, aki "tisztességes magatartást tanúsítva" elfogadta a kihívást. Kóka János Áder Jánossal vitatkozik az energiaárakról és a megélhetésről, március 8-án.

Kérdésre válaszolva közölte: helyes lenne, ha a miniszterelnök-jelölti vitán Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mellett Dávid Ibolya, az MDF miniszterelnök-jelöltje is részt venne, és véleménye szerint az SZDSZ-t sem szabad kihagyni a vitából.

Arra a felvetésre, hogy a Magyarország 2006 vitasorozatban miért ne vehetne részt a másik két parlamenti párt is, Deutsch-Für Tamás úgy válaszolt: "talán egy kicsit a realitástól elrugaszkodott lenne az az értelmezés, hogy valamifajta vélt demokratikus játékszabály jegyében" mostantól kezdve szocialista és fideszes politikusok csak MDF-es és SZDSZ-es kísérőkkel folytathatnának vitát egymással. Szerinte az a helyes, ha a választási győzelemre esélyes két párt ütközteti a véleményét.

A Fidesz továbbra is azt javasolja, hogy a március 8-án esedékes Kóka-Áder vita után a munkanélküliség ügyében Csizmár Gáborral Varga Mihály, a kórházprivatizáció és a gyógyszerárak témájában Rácz Jenővel Mikola István, az otthonteremtésről Kolber Istvánnal Matolcsy György, a családtámogatásról és a nyugdíjasok ügyéről Göncz Kingával Pokorni Zoltán, a városok jövőjéről és az önkormányzatiság kérdéseiről Lamperth Mónikával Kósa Lajos, míg a magyar falvak és kistelepülések helyzetéről Nagy Sándorral Hargitai János vitázzon.

Fidesz-programra vár az MSZP

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a kormány tagjai "politikai cirkusz" helyett inkább a párt programját vennék át a kormányülés előtt a Fidesz képviselőitől. Közölte: a vitáknak nemcsak két párt, hanem a parlamenti pártok között kell zajlaniuk. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek nincs kifogása az ellen, ha az április 5-ei kormányfőjelölti vitában, a Fidesz máig hivatalosan meg nem nevezett miniszterelnök-jelöltje mellett más kormányfő-jelölt is részt vesz - tette hozzá.

Az SZDSZ közölte: az április 5-i vitában Kuncze Gábor, pártelnök is részt vesz. A párt közleménye hangsúlyozza: az SZDSZ fontosnak tartja, hogy a konzervatív és szocialista álláspont mellett a liberális vélemény is megjelenjen a választási vitákban.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese elmondta: Dávid Ibolya ott lesz az április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitán. Kifejtette: az MDF programja markánsan eltér a többi parlamenti pártétól, ezért is szükséges, hogy az MDF elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje részt vegyen a vitában. Az elnökhelyettes hangsúlyozta: a szakpolitikusok vitasorozatán is helye van az MDF-nek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK