Egyszerre gyűlésezett a Fidesz és az MSZP

2006.04.10. 15:50

Amit alig több mint egy hete még elkerültek, az most bekövetkezett: egyszerre gyűlésezett a Fidesz és az MSZP a fővárosban. Orbán Viktor beszédében üzent az MDF-nek, és az összefogás fontosságáról beszélt, mert szerinte ha együttműködik a két párt, akkor győzni fognak. Az MSZP gyűlésén arra kértek mindenkit, hogy menjenek el szavazni a második fordulóban is, és támogassák a koalíciós jelöltet. Online tudósításunk a két párt rendezvényéről.

17.10 Felhívták a Fidesz ismert politikusait a színpadra, köztük Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Először köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a vasárnapi választáson. "Szép teljesítmény, hogy amikor riogatják az embereket, mégis elmentek szavazni" - mondta Orbán, aki gratulált annak a 28 jelöltnek, akik már az első fordulóban mandátumot szereztek.

Orbán szerint a Kossuth tér ismét fordulópont volt, csakúgy, mint 2002-ben, ott derült ki, hogy vannak még tartalékaik. Vasárnap a falvakban alacsony volt a részvétel, itt vannak a tartalékaink - mondta a Fidesz elnöke. "Mondjuk ki, hogy könnyebb győzelmet szerettünk volna" - jegyezte meg, hozzátéve ugyanakkor, hogy a helyzet könnyebb, mint 2002-ben. Mint fogalmazott, akkor csoda kellett volna, most pedig egy reális célt kell elérni.

"Csak akkor győzhetnek az ellenfeleink, ha mi nem vagyunk képesek megállapodni. Ha megállapodunk, győzni fogunk, győzni, mint 1998-ban" - mondta Orbán. A Fidesz elnöke szerint jóval több mandátumot szerezhetnek, mint az MSZP-SZDSZ együtt. "Mi készen állunk a megállapodásra, felülemelkedünk minden önös és pártszemponton. Meg kell állapodnunk a múlt, a jelen és a jövő miatt, mert Magyarország komoly bajban van" - mondta Orbán.

A Fidesz elnöke szerint meg kell állapodni a jövő miatt is, ennek oka, hogy nő a munkanélküliség, az országot pedig elönti az államadósság. A Fidesz elnöke szerint a szövetség szélesebb és erősebb, mint valaha. "A helyzet úgy áll, hogy nincs hova visszavonulni, a gazdák ki vannak véreztetve, a felvett kölcsönök elúsztak. Nincs hova visszavonulni. Az ellenfeleinket durva hatalomvágy hajtja. Nem engedhetjük, hogy Magyarország az ő játékszerükké váljon" - mondta Orbán.

A Fidesz elnöke szerint azt kell elérni, hogy két hét múlva a kormányváltásra szavazzon mindenki, aki a rendszerváltáskor a demokratikus ellenzéket támogatta, valamint hogy erre szavazzanak az MDF szimpatizánsai is. "Harcolni fogunk, harcoljatok ti is. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" - zárta beszédét Orbán.

16.45 Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke elmondta: a kormánykoalíciónak azért kell mennie, mert jobban eladósították az országot, mint Kádár János. "Szétverték az oktatást, jelenleg könnyebb az iskola folyosóin drogot terjeszteni, mint egy sötét folyosóban" - mondta Pokorni. A Fidesz alelnöke hozzátette: az MSZP-SZDSZ kormány kirekesztette a határontúliakat, szétverte a családtámogatás rendjét, kakaóbiztos számítógépekkel mutyizott, a főváros pedig koszosabb, mint valaha. Pokorni szerint, ha nem fog össze a nemzeti oldal, akkor vétkezik. A Fidesz alelnöke azt mondta, ne azt nézzük, hogy ki mit tett az elmúlt napokban, a cél az, hogy jobbra forduljon az ország sorsa, ez a célja a Fidesznek és az MDF-nek is. "Ha nem vagyunk képesek összefogni, ha a hiúságunk erősebb, akkor a nemzeti oldal történelmi vétket követ el" - tette hozzá Pokorni.

16.40 Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke azt mondta, a polgári körök óriási segítséget jelentenek, ők segítették hozzá a Fideszt ahhoz, hogy az elmúlt években minden választást megnyert a párt. Így nyert a Fidesz többek között Szécsényben, Sopronban, az EP-választásokon és Szentendrén is. Schmitt szerint vannak még tartalékok, a második fordulóban számítanak a fiatalokra, nyugdíjasokra, a nőkre, a kis, és középvállalkozókra, számítanak a városban élőkre és vidékén élőkre is.

16.30 Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere elmondta: "Debrecen a történelem során mindvégig komoly államférfiakkal dacolt, a mostaniak pedig a fél fogunkra is elegendők." Kósa szerint ha megvan a jobboldal összefogása, akkor Magyarországon kormányváltás lesz. "Most a győzelemért kell sokat dolgozni, utána minden magyar emberért, ehhez azonban kitartás kell" - mondta Kósa.

16.20 Varga Mihály elmondta: Karcag környékiek bizalmat szavaztak neki vasárnap. Az MSZP minden megtett azért, hogy megszerezze itt a mandátumát, de így is közel 54 százalékkal nyertek. "Soha az elmúlt 16 évben ilyen sikert nem értünk el" - tette hozzá a volt fideszes pénzügyminiszter.

16.15 Áder János, Kósa Lajos, Varga Mihály érkezett a színpadra, akik mindhárman mandátumot szereztek már az első fordulóban. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: szülőföldjén, Rábaközben a vasárnapi választásokon 57 százalék mondta azt, hogy elég volt a jelenlegi kormányból. Áder szerint a koalíciónak mennie kell, azért, mert 400 ezer új munkahelyet ígértek, ehelyett jelenleg 440 ezer a munkanélküliek száma. Áder szerint az MSZP-SZDSZ kormány az otthonteremtés bővítését ígérte, ehelyett megszüntették a Fidesz által bevezetett rendszert. Ígérték a diákoknak ingyenes jogosítványt és nyelvvizsgát, de ezt nem tartották be - mondta Áder, aki szerint egy új polgári kormányra van szüksége az országnak.

16.00 A rendezvény műsorvezetője, Rákai Philip elmondta: "Döntetlenre állunk, de a második fordulóban megmutatjuk, két hét múlva megnyerjük a választást." Ezt követően Nagy Gábor Tamás, az I. kerület Fidesz-polgármestere jelent meg a pódiumon, aki úgy fogalmazott, hogy sötét fellegek jönnek, és szelek fújnak, de feltartóztathatatlanul jön a tavasz. A polgármester hozzátette: ott folytatják a kampányt, ahol a kampánycsend előtt abbahagyták.

15.45 "Nem ezt reméltük, de ezt vártuk" - mondta az [origo] tudósítójának a Fidesz Várban tartott hétfői nagygyűlésére érkező középkorú pár. A Fidesz vasárnapi egyszázalékos választási vereségével kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy akármennyire is bizakodott a Fidesz-tábor, a kisarányú vereséget előre lehetett látni.

Szerintük a közvélemény-kutatók felmérései alapján látni lehetett, hogy a négy évvel ezelőttihez képest nem változott lényegesen a Fidesz támogatottsága és népszerűsége. "De nem csak a közvélemény-kutatók mondják, a környezetünkben is ezt láttuk, ebben pedig sokkal jobban megbízunk" - fogalmaztak.

"Nem Orbánban van a hiba" - válaszolták, amikor a vereség okairól érdeklődtünk. Szerintük a médiában tapasztalható kiegyensúlyozatlanság a vereség egyik oka, de az asszony szerint a helyzet ennél azért sokkal összetettebb.

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a Fidesz Dísz téri nagygyűlésére 15.45-kor folyamatosan gyülekeztek az érdeklődők és pártszimpatizánsok. A színpad előtti rész hézagos, lassan töltik meg az emberek. Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje vasárnap este jelentette be, hogy hétfőn 16 órakor várják a Fidesz szimpatizánsait a budai Várba. Orbán hozzátette: ekkor indul a második forduló.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK