A választók fele becsapva érzi magát

2006.06.15. 7:44

Az emberek többsége hallott a tervezett megszorításokról és elutasítja azokat - derül ki a Medián közvélemény-kutató intézet felméréséből. Az intézkedések közül a legtöbben a gyógyszer és gáz árának emelését utasítják el, leginkább pedig a minisztériumi elbocsátásokat támogatják.

A tervezett megszorítások többségét elutasítja a közvélemény - derül ki a Népszabadság megbízásából készül Medián felmérésből. A javaslatok első ismertetetése után a közvélemény többsége tisztában volt a legfontosabb változtatásokkal. A legtöbb emberhez a gázár emelés híre jutott el, erről a megkérdezettek 80 százaléka hallott. Minden második ember pedig legalább négy intézkedést fel tudott sorolni a készülő takarékoskodási csomagból.

A javaslatok közül csak az állami intézmények takarékosabb működését és a jómódúak nagyobb adóterheit támogatja a többség, ezekről azonban viszonylag kevesen hallottak. A Medián felmérése szerint a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka tartja elfogadhatónak gyógyszerek, és 8-9 százalék az energiaárak emelését. A többség elutasítja az áfakulcs (80 százalék), munkavállalói tb-járulék (74 százalék) vállalkozások adóterheinek (73 százalék) növekedését is.

Az emberek 29 százaléka érzi úgy, hogy nagyon nagy, további 42 százalékuk pedig, hogy jelentős mértékben fogják érinteni a tervezett változások. A megkérdezettek nem elhanyagolható része, ha nem is szereti, de szükségesnek tartja a tervezett megszorításokat: 41 százalék vélte azt, hogy hosszú távon ez az ország érdeke. Valamivel többen, 44 százalék mondta viszont ennek az ellenkezőjét.

A megkérdezettek fele szerint a kampány során becsapták a választókat, a válaszadók negyede véli úgy, hogy a kampányban többet ígérő ellenzék kormányra kerülése estén ugyanezt csinálta volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK