Mivel újabb madárinfluenzás eset július 12. óta nem fordult elő Magyarországon, Süth Miklós országos főállatorvos bejelentette, hogy csütörtöktől enyhítik a korlátozásokat. Eddig csaknem egymillió szárnyast öltek le Magyarországon a madárinfluenza miatt.

A főállatorvos elmondta: ez azt jelenti, hogy a madárinfluenza által érintett területeken a három kilométeres védőkörzetet úgynevezett megfigyelési körzetté alakítják. Ha kilenc napon át nem érkezik bejelentés madárinfluenzagyanús esetről ezekben a körzetekben, fel lehet oldani a korlátozásokat.

Ugyanakkor a főállatorvos felhívta a figyelmet, hogy a madárinfluenza jelenlétével Európában hosszabb távon kell számolni. Ezért a víziszárnyasokat csak azokon az állattartó telepeken lehet majd újratelepíteni, ahol az eddiginél szigorúbb állategészségügyi előírásokat betartják, például alkalmaznak majd védőhálót.

A megfigyelési körzetben található telepek újraindítására előreláthatólag augusztus 31-e után nyílik lehetőség, ha nem jelentenek újabb madárinfluenzás eseteket.

A Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás Kiskunmajsán, Szankon, Jász-Szentlászlón, Petőfiszálláson, Pálmonostorán és Kiskunfélegyházán rendelte el a védőkörzet megfigyelési körzetté minősítését.