Kormányellenes tiltakozók épületeket rongáltak meg, kövekkel dobálóztak, autókat borogattak, miközben rendőrök gumi- lövedékekkel, könnygáz gránátokkal lövöldöztek és randalírozókat - vagy azokat, akiket annak véltek - vertek az utcán - röviden ez történt az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján Budapesten. Olvassa el az [origo] összefoglalóját a hétfői napról, valamint tudósításunkat a részletekről!

"Ez olyan alkalom, amikor a világ tiszta jóindulattal újra ránk figyelhet. És figyelni is fog, ha vissza tudjuk adni az emlékezés méltóságát" - ezt Sólyom László köztársasági elnök nyilatkozta tavaly novemberben, jelezve, mennyire fontosnak tartja az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját.

Október 23-án valóban számos magas rangú külföldi vendég érkezett Budapestre, látványos állami rendezvényekkel készültek az évfordulóra, az ünneplés azonban sokkal inkább szólt a Budapest utcáin zajló, erőszakos tiltakozásokról, mint az emlékezésről.

Több ezer tiltakozó csapott össze a rendőrökkel Budapest különböző pontjain, autókat borogattak, gyújtogattak, épületeket rongáltak meg. A Fővárosi Önkormányzat éjszakai közleménye szerint közel száz sérültet szállítottak kórházba a nap folyamán, közülük tizenöten súlyos sérülést szenvedtek. A budapesti események - akárcsak a szeptember 17-i MTV ostrom - ismét bekerültek a világsajtó vezető hírei közé.

A kiürített tér

A végül erőszakba torkolló utcai tüntetések azt követően kezdődtek, hogy a rendőrség hétfőn hajnali három óra körül kiürítette a Kossuth teret. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy a téren tartózkodó kormányellenes tüntetők - a hajnali órákban néhány százan voltak - nem tartották be azt a megállapodást, amelyet még múlt héten kötöttek. A Parlament előtti állami ünnepségek biztosítására készülő rendőrség ugyanis csak azzal a feltétellel engedte meg a tüntetőknek a maradást, ha a tűzszerészek átvizsgálhatják az általuk használt területet. A rendőrök szerint ezt több demonstráló nem tette lehetővé, ezért elrendelték a kiürítést.

A Kossuth tér környező utcáit kordonokkal lezárták, a tiltakozók tábora - köztük többen Árpád sávos zászlóval - azonban egyre nőtt a délelőtt folyamán. A tüntetők vándoroltak a városban, elmentek a Bazilikához, majd a Corvin-közhöz, hogy aztán elinduljanak vissza a Kossuth térre. Összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel az Alkotmány utcánál, és visszaszorultak a Deák térre. Ott a tüntetők beindítottak egy kiállított tankot és megindultak vele a rendőrök felé, akik azonban hamar elfoglalták a járművet.

Este megindult a roham

Este hat óra körül aztán rohamot indítottak a tiltakozók ellen: lovasrendőröket, gumilövedékeket, könnygázt is bevetettek. Problémát okozott, hogy nagyjából ezzel egy időben ért véget a Fidesz emlékgyűlése a közelben, az Astoriánál. A beszámolókból kiderült, hogy a rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky útról, majd a Deák tér felől épp az Astoria irányába próbálták oszlatni a tömeget. Igaz, közben az Astoria és a Deák tér között a körúton is felállt egy rendőr sorfal, amely próbálta megakadályozni, hogy a két tömeg keveredjen.

Az Astoriánál ugyanakkor a Fidesz-gyűlés vége után is maradt egy nagyobb csoport. Ők később összecsaptak a rendőrökkel, akik szétválasztották a tiltakozó tömeget. Két helyen alakult ki komolyabb csata: a Blaha Lujza téren, illetve a Ferenciek terénél. Előbbinél a Nagykörútra szorították be a tömeget, amely végül teljesen feloszlott. A Ferenciek terénél, az Erzsébet híd pesti lábánál több órás feszült várakozás után indultak rohamra a rendőrök a barikádokat építő tiltakozók ellen, akiket nem sokkal hajnali két óra előtt szétkergettek.

Fotó: Hajdú D. András

Nem kímélték egymást

A tiltakozók nem válogattak az eszközökben. Kövekkel, épülettörmelékekkel dobálták meg a rendőröket, előfordult, hogy kirakatokat törtek be, igaz, ilyenkor több esetben is előfordult, hogy más tiltakozók jelezték rosszallásukat. Inzultáltak újságírókat, az Erzsébet téren felborított autókból is építettek barikádokat, kukákat gyújtottak fel, a Nagykörúton tönkretették több étterem teraszának berendezését.

A rendőrök sem voltak ugyanakkor kíméletesek. Már délelőtt arról számolt be az MTI, hogy a rendőrség gumibottal ütlegelt demonstrálókat, köztük nőket és időseket. Azokat, akiket később elfogtak az utcán, sokszor tömegesen körbeállták, majd megverték. Számos fotón látni vérző fejű embereket. Tudósítóink beszámolói szerint a rendőrök a könnygáz gránátokat a legtöbbször fejmagasságban lőtték a tömegbe, márpedig ha egy-egy ilyen eltalál valakit, akkor az komoly sérülést tud okozni.

Ülések és nyilatkozatok

Érdekesen kezelte az eseményeket a politika. Az ünnepi megemlékezéseken résztvevő vezetők úgy viselkedtek, mintha az utcán semmi sem történne. A kormányszóvivő kérdésünkre a nap folyamán többször is azt mondta, a rendőrség feladata a helyzet kezelése, a kormány tagjai legfeljebb tájékoztatást kapnak.

A főpolgármesteri hivatal este nyolckor szintén azt közölte az [origo]-val, hogy nem hívják össze a Fővárosi Védelmi Bizottságot. Ehhez képest este kilenc óra előtt aztán összehívták a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, és kiderült az is, mégis ülésezett a védelmi bizottság is. Beindultak aztán a politikusi nyilatkozatok is, a nagyobbik kormánypárt és a vezető ellenzéki párt egymást vádolta a helyzet előidézésével.

A cikk következő oldalaira kattintva elolvashatja részletes tudósításunkat arról, mi történt október 23-án a főváros utcáin és az ünnepségeken.