Amerikai kezet sejt a magyar zavargásokat kiváltó őszödi, miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatásban egy orosz kutató.

Amint Magyarország együttműködésben állapodott meg Oroszországgal egy Ukrajnát délen elkerülő gázvezeték, s hozzá kapcsolódó magyarországi gáztárolók létesítése érdekében, azon nyomban kiszivárgott a magyar miniszterelnök ismert hangfelvétele, annak ismert következményeivel - mondta a globalizációs problémákat kutató moszkvai intézet vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón.

- Ez a terv lehetővé tenné Oroszországnak és az európai fogyasztóknak, hogy némileg függetlenedjenek az ukrán politika szeszélyeitől. De az amerikaiakat zavarhatja abban, hogy Ukrajnában dolgozhassanak, s kiaknázhassák befolyásukat. Ukrajna kulcsszerepe ugyanis valamelyest mérséklődne az Európába irányuló orosz gáztranzitban - fejtegette Mihail Gyeljagin.

Alexander Rahr német szakértő véletlen egybeesésnek ítélte, hogy a magyar zavargások éppen akkor kezdődtek, amikor Magyarország Németországgal együtt készséget mutatott az orosz gáz közép-európai elosztójának szerepére. Igaz, elismerte, hogy az "érdekes párhuzam" ihletet adhat a konspirációs elméletek kedvelőinek.