Tizenhét éve követi Orbánt az alcsúti filmes

2006.12.13. 14:21

Tizenhét éve kezdte el rögzíteni Orbán Viktor szerepléseit az az amatőr filmes, aki a napokban DVD-n jelentetett meg válogatást a politikusról. Az Orbán szülőfalujában élő férfi felvett minden fontosabb beszédet, de azt is, hogy a politikus táncolt egy esküvőn és hogyan rúgott kapufát egy helyi focimeccsen.

Szerda este mutatják be azt a DVD-n kiadott filmet, amely Orbán Viktor beszédeit, valamint nyilvános szerepléseit tartalmazza. A felvételeket egy amatőr filmes, Fekete Imre készítette, aki ugyanúgy alcsútdobozi, mint Orbán Viktor. Fekete az [origo]-nak elmondta: ezért eredetileg nem is politikai, hanem helytörténeti jelentősége miatt kezdte el követni a politikus szinte minden lépését.

A Szövetség címmel készített DVD-n szerepelnek Orbán Viktor pártelnöki beszédei, felszólalásai, valamint az idei ősz eseményei is. A DVD - ahogy az szokás - extrákat is tartalmaz, ilyen az a rész, ahol Orbán Viktor egy esküvőn táncol vagy egy helyi focimeccsen az alcsúti focicsapat 2-es mezében először gólt, majd kapufát rúg.

A Fekete Imre által rögzített hanganyagokból és felvételekből készített válogatás szerkesztője Dézsy Zoltán, a producere pedig a Magyar Demokrata főszerkesztője, Bencsik András. Fekete elmondása szerint a Fidesz részéről egyáltalán nem szóltak bele a film elkészítésébe. A DVD-t szerdán a Polgárok Házában mutatják be, a honlapon kedvcsinálóként az ígérik: "üdítő élmény" lesz, a "beszédek gondolati egysége, lelki és szellemi tisztasága magával ragadja a nézőt".

Helytörténei érdekesség az alcsúti fiú

Fekete Imre az [origo]-nak elmondta: az ötlet akkor pattant ki a fejéből, amikor 1989-ben a tévében látta Orbán Viktornak a Nagy Imre újratemetésekor elmondott beszédét. A felesége ekkor hívta fel a figyelmét arra, hogy "ez a fiú is alcsúti". Mivel akkoriban kezdett helytörténettel foglalkozni, úgy gondolta, érdemes dokumentálnia földijének szerepléseit.

Elmondása szerint a kezdet meglehetősen nehéz volt: csak a hangot tudta rögzíteni, később pedig egy korszerűtlen videokamerával forgatott. Csak évekkel később lett elég pénze ahhoz, hogy digitális technikával dolgozzon. - Egy darabig számoltam, hány felvételt készítettem, de most már nem tudom követni - tette hozzá.

Gyöngyszemek és extrák

Az amatőr filmes arról is beszélt, hogy milyen sok időbe és fáradságba került ez a hobbi - ahogy ő nevezi. A tavaszi kampányidőszak alatt volt, hogy napi 3-4 szereplésre kísérte el a pártelnököt. Kérdésünkre nem tudta pontosan meghatározni, melyik rész a kedvence, mert szerinte "több gyöngyszem" is van az anyagban.

Egy éve, a barátai biztatására határozta el, hogy "közkinccsé" teszi az összegyűlt anyagot. A DVD direkt szimbolikus áron, 1956 forintért kapható. Ezen az áron még éppen nem veszteséges a kiadása Fekete Imre szerint, de mint hozzátette: ő ezzel nem meggazdagodni akart. A forgalmazó 12 ezer példányban jelentette meg a DVD-t. A terjesztési igazgató, Gyarmathy Ildikó elmondta, hogy már most nagy az érdeklődés.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK