Alkotmánybírósághoz fordult a Fejér Megyei Közgyűlés

Vágólapra másolva!
A megyéket érintő állami finanszírozási rendszer alkotmánysértő jellegének megállapítására az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult a Fejér Megyei Közgyűlés; a beadványt hétfőn átvették az Alkotmánybíróságon.
Vágólapra másolva!

A beadványt a megyei önkormányzatok támogatásával, Gombaszöginé Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke kezdeményezésére a múlt héten fogadta el a megyei képviselő-testület.

A közgyűlési elnök korábban elmondta: azért kényszerültek erre a lépésre, mert a kormányzat "minden erővel azon munkálkodik, hogy a megyei önkormányzatokat (...) ellehetetlenítse".

Veszélybe kerül feladataik elvégzése, s országosan annak a 62 ezer embernek az ellátása, akik a megyei önkormányzatok által fenntartott intézményekben élnek, azokhoz kötődnek.

A beadványban a 19 megyei önkormányzat által rendelkezésre bocsátott és a Fejér Megyei Közgyűlés Hivatala közreműködésével konszolidált, az egyes megyei önkormányzati elnökök által hitelesített adathalmaz felhasználásával az önkormányzati bevételeket csökkentő "anomáliákra" hívták fel az AB figyelmét.

Egyebek között a személyi jövedelemadóból a megyei önkormányzatok számára járó részesedés drasztikus csökkentésére, arra, hogy az illetékhivataloknak az adóhatósághoz való telepítése miatt sérült az önkormányzatok saját bevételhez való joga, továbbá, a megyei területfejlesztési tanácsok működéséhez elengedhetetlen hozzájárulás elmaradására.