Megfenyegették Kálmán László nyelvészt

Vágólapra másolva!
Fenyegető tartalmú e-maileket kapott Kálmán László nyelvész, aki szerint a levelek egyértelműen összefüggésben vannak azzal, hogy az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a Fidesz kezdeményezésével hasonló témájú népszavazási kérdéseket nyújtott be.
Vágólapra másolva!

A nyelvész csütörtök délután azt nyilatkozta a levelekről, hogy azok írói nem azt írták, hogy ők tennének vele valamit, hanem személytelenül fogalmazták meg azt, hogy amiért az OVB-hez fordult, "pórul fog járni". A nyelvész nem tesz feljelentést, mert szerinte ezek "nagyon indulatos emberek nagyon dühös levelei", amelyek mögött szerinte nincs valós fenyegető tartalom.

Kálmán László szólt arról is, hogy csütörtökön nem volt a munkahelyén, de kollégáitól tudja, hogy a munkahelyére is érkeztek a levelekhez hasonló tartalmú telefonhívások.

A nyelvész - miután neve kiszivárgott a Hír tévéhez - szerdán vállalta fel, hogy ő volt az a magánszemély, aki hétfőn négy órakor e-mailben juttatta el népszavazásra bocsátandó kérdéseit.

A Fidesz hétfőn nyújtotta be újra az OVB-hez a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit, mert a korábban már hitelesített kérdésekben ezen a napon, délután négy órakor járt le az aláírásgyűjtés határideje. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke személyesen adta át az Országos Választási Iroda vezetőjének a kérdéseket.

A határidő leteltekor küldte el kérdéseit Kálmán László is. A nyelvész a Klubrádióban azt mondta: gondolkodásra akarja késztetni az embereket, mert a Fidesz népszavazási kérdéseit elfogultnak, nyíltan befolyásolóknak tartja. Úgy vélekedett, a Fidesz kérdéseinek célja, hogy ezek együttesen "megingassák a kormány programját", megrendítsék vagy valamilyen módon kijátsszák azokat a játékszabályokat, amelyeket a parlamentáris demokrácia diktál.