Békén hagyják a megfulladt gyerekek szüleit

2007.01.04. 16:16

Méltányosak lesznek a hatóságok azokkal a szülőkkel, akik ellen eljárás indult, miután a Dunába csúszó kocsijukban mindkét gyermekük meghalt szerdán - véli az [origo] által megkérdezett jogász. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint nincs szükség a jelenleginél komolyabb biztonsági berendezésekre a folyami réveknél, mert bár legtöbb helyen csak egy festett vonal áll az autók és a víz közé, a begurulásos balesetek egyáltalán nem jellemzőek a magyar kompközlekedésre.

Évente átlagosan egy-két kompbaleset történik a magyarországi folyókon, de ilyenkor is általában üresen várakozó autó gurul a vízbe - mondta az [origo]-nak Vízvári György, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. A rendőrezredes szerint a komphajózás nem olyan veszélyes üzem, mint amilyennek sokan gondolhatják azután, hogy szerdán Mohácsnál két gyermek fulladt vízbe egy a komp mellett a Dunába guruló autóban.

"A begurulásos balesetek nagyon ritkák" - mondta Vízvári, aki szerint ugyan többször előfordul, hogy a sofőrök lecsúsznak a kompok felhajtó rámpájáról, ilyenkor azonban a kocsi általában nem merül el. Mohácson két éve volt egy eset, amikor külföldiek nem vették észre a kompátkelőt, és a Dunába hajtottak, tavaly pedig Szentendrén lett valaki öngyilkos így, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint ugyanakkor a mostaninál komolyabb biztonsági intézkedésekre nincs szükség a folyami réveknél.

A jelenlegiek abból állnak, hogy a komphoz levezető lejtő tetején fehér csíkkal, egyes helyeken lánccal vagy sorompóval jelölik, meddig lehet behajtani. A kompra várakozók elvileg a hajó megérkezéséig nem hajthatnak rá a lejtőre, így addig fel sem merül a vízbe gurulás veszélye. A csütörtöki mohácsi baleset, az eddigi feltételezések szerint azért következett be, mert a sofőr az utolsó pillanatban, már a lejtőn állt meg, hogy jegyet vegyen a kompra, és a kocsi ekkor szabadult el.

Vízvári György szerint egyébként nem is nagyon elképzelhető, hogy valamilyen kordonnal, szalagkorláttal védjék a kompra hajtó kocsikat, mivel a folyó vízállásának ingadozása miatt, ilyen állandó korlátot nem lehetne kialakítani. A rendőrezredes szerint erre nincs is szükség, mivel kézifékkel és a hagyományos fékkel a kompokat biztonságosan lehet használni, és - mint fogalmazott - nem is lehet mindenhova biztonsági berendezéseket tenni. Vízvári hangsúlyozta, hogy a szerdai tragédia nem a komphajózásra jellemző, inkább fatális műszaki baleset volt.

Nem a nyomozás lesz a legnagyobb teher

A mohácsi rendőrség közben gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása miatt eljárást indított annak a kocsinak a sofőrje ellen, amelyik szerdán Mohácsnál a két gyerekkel a Dunába gurult. A balesetet egyik gyerek sem élte túl, a gyermekeik fuldoklását tehetetlenül végignéző szülőket pedig sokkos állapotban vitték kórházba. Ha a rendőrségi vizsgálat bűnösnek találja valamelyiküket, az a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Ábrahám László, az [origo] által megkérdezett büntetőjogász, a Magyar Kriminológiai Társaság dél-magyarországi alelnöke szerint azonban a szülők valószínűleg nem fognak büntetést kapni. "Éppen elég büntetés ez nekik" - mondta a jogász, aki szerint ilyen esetekben, amikor a gyermeküket elvesztő szülőket óriási trauma érte, a bűnüldöző hatóságok nagyon méltányosan szoktak eljárni. "Ilyenkor kötelező megindítani az eljárást, de ez leginkább adminisztratív jellegű, valószínűleg a vádemelésig el sem jut" - tette hozzá. Megkérdeztük erről a feltételezésről Gál Vilmos mohácsi rendőrkapitányt is, ő azonban nem akart nyilatkozni.

Ádám Veronika pszichológus szerint ugyanakkor a szülők számára nem is a rendőrségi eljárás lesz a legnagyobb teher, az általa keltett nyomás már csak rárakódik az ilyen traumát átélő szülők érzéseire. A szakember szerint egy ilyen élmény kiválthat önvádaskodást és depressziót, vagy éppen a felelősség áthárítását a másik félre. A gyermekeiket vesztett szülők kapcsolata megromolhat, de a külső vádakra válaszul, akár jobban össze is kapaszkodhatnak - mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy akár így lesz, akár úgy, a traumát hosszú távú következmények nélkül nem nagyon lehet feldolgozni.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK