Pár napig még kérnek pénzt a betegápoló szülőktől

2007.02.13. 17:26

Felülvizsgálják azt a rendeletet, amely miatt január óta a szülőnek kell kifizetnie az ellátás díját, ha beteg gyermeke mellett akar maradni a kórházban. Bár Gyurcsány Ferenc ezt tegnap túlbuzgóságnak minősítette, valószínűleg továbbra is kérnek majd napidíjat a kórházak, ha magasabb színvonalú szolgáltatást kínálnak.

Több kórházban kedden is szedtek napidíjat a szülőktől, ha a gyermekük mellett akartak maradni éjszakára. A miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében azonban ezt túlzásnak minősítette. Molnár Lajos egészségügyi miniszter erre reagálva kijelentette, hogy még a héten felülvizsgálják a rendeletet, és valószínűleg olyan módosítás születik, ami mentesíti majd a szülőt a díjfizetés alól. 

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája az egészségügyi minisztert megelőzve jelentette be, hogy nem szednek pénzt a kórházban maradó szülőktől. Az édesanya vagy az apa jelenléte segíti a gyógyulást, és így láthatóan jobb a kis betegek közérzete is - közölte az MTI-vel Túri Sándor, az intézményt vezető professzor. Túri éppen ezért méltánytalannak tartja a napidíj szedését.

Más kórházakban viszont már bevezették a napidíjat azután, hogy januárban megszűnt a támogatás, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a szülők ellátására adott. A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban például február elseje óta az 1 évnél fiatalabb gyermekek hozzátartozóinak 1500, az idősebbek szüleinek pedig 3500 forintot kell fizetnie.

Egyelőre nincs hír arról, hogy visszakapják-e a pénzüket azok, akik már befizették a napidíjat. Januárig az Egészségbiztosítási Pénztár a bent alvó szülők ellátására 2900 forintot adott naponta, ebből általában a gyermek kórtermében egy ágyat és napi háromszor étkezést kapott a szülő. Molnár Lajos szerint olyan módosítást terveznek, amelyben a kórházaknak adott támogatás mentesíti a szülőket a napidíj fizetése alól. Ez viszont a korábbi gyakorlathoz hasonlóan valószínűleg csak az alapellátást fedezi majd.

 Az ellátás színvonalától függ a napidíj

Több kórházban a támogatás mellett már tavaly is kértek napidíjat, de annak fejében jobb ellátást adtak - például az így kapott szobákban kevesebben voltak, vagy saját fürdő tartozott hozzá. A Heim Pál Gyermekkórházban az "anyás szobák" több kategóriáját is megkülönböztetik, a legjobbért napi 6000 forintot kell fizetni. Aki nem kér külön szobát, csak étkezést, a támogatás megszűnése miatt jelenleg még 600 forintot kell fizetnie.

A Budai Gyermekkórházban viszont a tavalyi rendszer maradt életben. Ha a szülő nem kér étkezést, akkor nem kell fizetnie azért, hogy a gyermeke mellett maradhasson. A kórteremben álló ágy mellé étkezést viszont már tavaly sem lehetett kérni, ez csak az anyás szobához járt, aminek 4500 forint a napidíja.

A jogszabály szerint a szoptatós anyáktól és a fogyatékos gyermekek szüleitől most sem kérnek napidíjat. A Heim Pál Gyermekkórházban dr. Harmat György főigazgató szerint az onkológiai ellátásban részesülő gyermekek szüleitől sem kérnek pénzt. Ha valamelyik család nem tudná kifizetni a napidíjat, vagy a gyermeknek sokáig kell kórházban maradnia, akkor egyéni elbírálás szerint is kaphatnak mentességet a szülők.

Jacobi Viktória

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK