Spenót-, biocékla-, fütyülős mézes- és aranygaluska-fagylalt is verseng a 2007-es év fagylaltja címért, amelyet a hétfői országos fagylaltversenyen osztanak ki. A versengő cukrászok szerint fontos az innováció és persze a verseny, ezért szeretik évről évre megkóstolni egymás fagylaltját. A győztes viszont egyértelműen a közönség, amely komótosan és ingyen végigkóstolhatta az almáspitefagylaltot vagy a krampampulit, a vonalaikra vigyázók pedig a fitnesz banánfagyit.

Még húslevesből is lehet fagylaltot készíteni - jelentette ki magától értetődően a cukrásztestület elnöke, Pataki János, amikor észrevette, hogy az [origo] tudósítója gyanakodva méregeti spenót- és a tokajiaszú-fagyit, a biocéklafagylaltról már nem is beszélve. A leves ugyan senkinek nem jutott eszébe, de azért idén is különös jeges kreációkkal vágtak neki a cukrászok az Országos Fagylaltversenynek. A 33 induló közt volt zserbó-, cortina- és citromos menta is, míg mást az aranygaluska és a fütyülős mézes ihletett fagylaltkészítésre. Sajnos, ezeket csak a délutáni eredményhirdetés után lehet megkóstolni, de a versenynek otthont adó fővárosi cukrászdában így is kevesen voltak, akiknek egyszerre csak egy tölcsér volt a kezükben.

A fagylaltverseny két részből áll, a kötelező versenyszám idén a mogyoró volt, e mellé hozta mindenki a saját ötletét. Az Év fagylaltja cím elnyerése óriási szakmai elismerést jelent, ugyanakkor nem csak az újításon van a hangsúly Pataki János szerint. "Hiába van egy cukrászdában harmincféle fagylalt, a vendég biztosan meg fogja kérdezni, hogy 'de miért nincs csokoládé?'" - magyarázza.

Biztos abban, hogy a festék és mesterséges aromák nélkül készült termékeikkel - amelyeket ők egyszerűen kézműves fagylaltnak hívnak - meg tudják majd állítani a boltokban kapható ipari fagylaltok térnyerését. "Mi nem azt mondjuk, hogy ezek nem jók, csak azt, hogy a miénk jobb" - foglalta össze a lényeget. Miközben beszélgettünk, a cukrászokból és laikusokból álló zsűri még javában pontozott, és újabb tesztelők is érkeztek: egy óvodáscsoport és két bőrruhás motoros hasonló lelkesedéssel rohamozta meg a pultokat.

A versenynek már több éve a főzőshow-k Laci bácsijaként ismert Benke László a házigazdája. Szinte megsértődött, mikor erre rákérdeztünk, kiderült, hogy ő cukrász is, sőt, valamikor fagylaltosfiúként kezdte. Szerinte a versenyben ennek a kreatív kézműves iparágnak az újszerűség fejeződik ki. Tavaly az elismeréseket a chilis csokoládé söpörte be, a legmeghökkentőbb viszont a két évvel ezelőtti lecsófagylalt volt. "Kóstolja meg, mielőtt azt mondja, hogy fúj" - figyelmeztet a cukrász-mesterszakács, miközben neki a vanília a kedvence, mert "az a non plus ultra". A lecsófagylalt egyébként külföldön befutott, a paradicsomos ízekhez szokott olaszok például kifejezetten szeretik.

Fotó: Marton Bálint

"Szerintem viszont az ilyen ételízek egyszerűen nem jönnek össze az édessel" - tiltakozik a 22 éves Kármán Sebestyén, aki 4 éve cukrász, mégis három éve részt vesz a fagylaltversenyen. Sőt, tavaly a gránátalmafagylaltja közönségdíjas lett, két éve pedig aranyérmet hozott számára a kaktuszfagylalt, amiben csak a kaktuszok gyümölcsét használta fel. "A híres cukrászok mind köszönnek, már tudják, ki vagyok" - büszkélkedik a velencei Édes Velence cukrászda színeiben induló cukrász, aki idei alkotását, a "campari-vérnarancsot" is éremgyanúsnak tartja.