Takács Albert is vitába száll Sólyommal

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi miniszter szerint Sólyom László köztársasági elnök pontatlan és megbízhatatlan információk alapján mondta azt hétfőn a parlamentben, hogy a rendőrség nem működik együtt a tavaly őszi túlkapásokat vizsgáló hatóságokkal. Takács Albert azt állítja, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, de az ügyészség is Sólyom véleményét erősíti.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már hétfőn vitába szállt Sólyom László hétfői parlamenti beszédével, most pedig Takács Albert igazságügyi miniszter küldött levelet az államfőnek, amelyben leírta kifogásait. A miniszternek az szúrt szemet, amit a köztársasági elnök a tavaly őszi zavargások során elkövetett rendőri túlkapások elkövetőinek felelősségre vonásáról mondott

"Nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, s ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő. Félő, hogy sok ismeretlen tettes, az elkövetők több mint nyolcvan százaléka büntetlenül marad" - mondta Sólyom hétfőn.

Takács Albert szerint azonban az államfő pontatlan, illetve megbízhatatlan információk alapján alkotott véleményt. A miniszter állítja, hogy a rendőrség igenis együttműködik a nyomozó hatósággal a túlkapások ügyében. Az ügyészség 151 esetben kereste meg a rendőri szerveket, és "a rendőrség kivétel nélkül teljesítette, s azokat az ügyészség minden esetben elfogadta" - áll Takács levelében, amely szerint a rendőrök 185 rendőr azonosításra alkalmas fényképét, a csapatszolgálati századok névsorát és a rendőrség által készített videofelvételeket is megküldte az ügyészségnek.

A miniszter emlékeztet arra, hogy 45 rendőr ellen indult büntetőeljárás, és ezekkel párhuzamosan 28 esetben fegyelmi vizsgálatot is elrendeltek a rendőrségen belül. Takács azzal zárja a levelét, hogy a minisztérium és az irányítása alatt álló mindegyik szerv "kész minden, az elnök úr alkotmányos feladatainak ellátáshoz szükséges információt rendelkezésére bocsátani", és személyesen is szívesen ad tájékoztatást Sólyom Lászlónak. A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo] kérdésére közölte, hogy az államfő jövő hét elején válaszol a miniszter levelére.

A Sólyom által mondottakat támasztja alá az ügyészség csütörtöki sajtótájékoztatója, ahol elhangzott, hogy míg a felső rendőri vezetés együttműködő volt, addig az alegységek parancsnokairól ezt már nem lehetett elmondani. A tavaly őszi zavargásokkal kapcsolatban a rendőrség vezetése először azt állította, hogy a rendőrök szabályszerűen intézkedtek, annak ellenére, hogy tévéfelvételek és fotók bizonyították, a rendőrök földön fekvő, ártalmatlanná tett embereket is bántalmaztak. Jogvédők már akkor felhívták a figyelmet arra, ezeknek a rendőröknek azonosítását nehezíti, hogy a tömegoszlatáskor nem viseltek azonosítót, sokuk arcát pedig maszk takarta el.