Ittas hajósok, hiányos hajónaplók a Dunán

Vágólapra másolva!
Átfogó rendőrségi ellenőrző-akció folyt a Dunán július végén. A vízirendőrök több mint száz esetben találtak valamilyen szabálysértést. Töbnyire hiányos hajónaplókért és ittas vezetésért büntettek, de elfogtak kilenc körözött személyt is.
Vágólapra másolva!

Több mint száz dunai vízijárműnél talált valamilyen szabálysértést a július végi Aquapol-akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az akció során összesen 213 belvízi hajót, 360 kisgéphajót és motoros vízi sporteszközt, 26 személyszállító hajót, valamint 47 kompot és 7 úszóművet ellenőriztek, a Duna 417- mellékágakkal együtt 700 - hajózható folyamkilométerén.

Összesen 115 jármű esetében találtak valamilyen szabálysértést: többségüket engedély nélkül vezették, hiányos volt a kötelező felszerelés vagy az előírt okmányok nem voltak megfelelőek. Sok esetben hiányosak voltak a hajónaplók vagy ittasak a járművezetől.

Az ellenőrzések alatt a rendőrök megtaláltak egy körözött hajómotort, egy hajószállító utánfutóról pedig kiderítették, hogy hamisak a papírjai. Egy motoros vízi sporteszköznél lajstromszám-hamisítást fedeztek fel a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság emberei. A július 19. és 27. közötti akcióban összesen 15 embert fogtak el, köztük kilenc körözött személyt, további hat embert pedig jogsértésen - például ittas vezetés, vízi közlekedés veszélyeztetése - értek tetten.

Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult Aquapolhoz, az európai vízirendészeti szervezethez, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízirendészetét fogja össze. Az egyhetes akciót az európai vízirendészeti szervezet mind a tizenegy tagországában megtartották.