Leállították a katonai menzák kiszervezését

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették azokat a vizsgálatokat, amelyek a fővárosi laktanyák élelmezésének magánkézbe adását készítették volna elő - írja a Magyar Nemzet. Vita támadt ugyanis a kiszervezéssel kapcsolatban a vezérkar, és a honvédelmi tárca cége között, de a lap szerint a magánosítás lehetőségéről még nem mondtak le. Az előzetes felmérésbe viszont mégsem vonnának be külső céget, mert félnek a katonák létszámára, felszereltségére vonatkozó adatok kiszivárgásától.
Vágólapra másolva!

Leállították azokat a felméréseket, amelyek a budapesti katonai helyőrségek étkeztetésének magánkézbe adását készítették volna elő - írja a Magyar Nemzet. A lap korábban arról számolt be: a birtokába került dokumentumok szerint már folyik a vizsgálat az étkeztetés magánkézbe adásának lehetőségeiről tíz laktanyában, illetve a honvédelmi tárca központi épületében.

A napilap információi szerint azonban feszültség keletkezett a Magyar Honvédség vezérkara és a minisztériumi részvénytársaság, a HM EI Zrt. vezetői között, többek között azért, mert a szaktárca cége tévesen hivatkozott arra, hogy a vezérkarifőnök-helyettes adott megbízást a magánosítás felmérésére. Az is vitás, mennyire jelenthet problémát, hogy a kiszervezés vizsgálatába be akartak vonni egy magántársaságot, az Erise Bt.-t is. A cég ugyanis így adatokhoz jutott volna a honvédség létszámáról, felszereltségéről is, miközben ezt a honvédségi titokkörről szóló rendelet megtiltja.

A laktanyák étkeztetésének felmérését így felfüggesztették, a későbbiekben el akarják majd végezni, de csak a minisztériumi részvénytársaság belső állományának bevonásával. A Magyar Nemzet szerint korábban azt írta, hogy a kiszervezés milliárdos üzletet hozhat a külső cégeknek, mire a honvédelmi tárca sajtóosztálya azzal reagált, hogy a gazdaságosság érdekében vizsgálják a kiszervezés lehetőségét.