Emberfeletti türelem a Fidesz-szövetségesek jussa

Vágólapra másolva!
Fegyelmezettség és emberfeletti türelem - ebben van részük a Fidesz szövetségeseinek, állították az [origo]-nak a szervezetek vezetői. Egyikük, Császár Antal, a Vállakozók Pártjának elnöke hétfőn kilépett a Fidesz-frakcióból, mert szerinte a Fidesz nem utalta át nekik a megállapodásukban beígért összeget.
Vágólapra másolva!

"Bizonyos fegyelmezettséget kell gyakorolni, különösen személyes fegyelmezettségre van szükség" - mondta az [origo]-nak egy régi Fidesz-szövetséges, Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke annak kapcsán, hogy hétfőn kilépett a Fidesz-frakcióból Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának elnöke (VP). Császár azzal indokolta távozását, hogy a Fidesz nem utalta át pártjának a szövetségi szerződésükben szereplő összeget - a Fidesz költségvetési támogatásának 6 százalékát -, ezzel megszegték a megállapodásukat.

Harrach állítja, amit a KDNP és az MKDSZ kötött a Fidesszel, azt mindhárom szervezet betartotta. "Ennek nincs anyagi vonzata" - tette hozzá, majd többször is a felek fegyelmezettségét hangsúlyozta. Szerinte közösen hatékonyabban tudják képviselni azt, amire szövetkeztek.

Nem kívánta kommentálni Császár kilépését Csampa Zsolt, a szövetségbe 10 képviselőt delegáló Nemzeti Fórum alelnöke, aki a VP által hiányolt pénzről sem akart nyilatkozni. Ugyanakkor azt mondta, a frakció szakmai munkájából kiveszik a részüket, "ami olyan, mint egy torta, ebből kaptunk mi is egy szeletet". Csampa emellett a csapatmunkát hangsúlyozta, aminek szerinte is része a fegyelem és a türelem.

A kisebbnek sose könnyű, mondta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. A Fidesszel 2003 óta szövetségben élő szervezet elnökének tapasztalatai szerint "a kisebbnek nemritkán emberfeletti türelmet, míg a nagyobbnak affinitást kell gyakorolnia" a másik felé. Szerinte gyakran lehetnek olyan helyzetek, amikor erre van szükség.

A Fidesz által a VP-nek ígért 6 százalékos költségvetési támogatásról azt mondta, hogy az a párt kérjen 6 százalékot, amely mögött ekkora támogatottság áll. Kérdésünkre, hogy ők mennyiben állapodtak meg a Fidesszel, röviden válaszolt. "Nem kötöttünk ki százalékokat. A részletek pedig nem nyilvánosak." Turi-Kovács szerint bölcsebb lett volna a VP részéről megvárni a következő választások előtti alkukat a Fidesszel, amikor majd az új szövetségkötésről tárgyalnak.