Tíz gyerekből egy lépett már késsel az utcára

Vágólapra másolva!
Az iskolások egytizede tartott már magánál fegyverként használható botot, kést vagy láncot az Országos Kriminológiai Intézet fiatalkori devianciákat vizsgáló, reprezentatív kutatása szerint. A gyerekek anonim válaszaiból kiderült: 14,4 százalékuk követett már el szándékos rongálást, 17,4 százalékuk részt vett csoportos verekedésben, és legtöbbször megúszták a büntetést. A felmérés szerint a gyerekek több mint fele 12 éves korára már túl van az első pohár bor vagy sör megivásán is.
Vágólapra másolva!

12-13 éves korukban követik el első bűncselekményüket a gyerekek - derült ki az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) reprezentatív kutatásából, melyet kedden mutattak be Budapesten. A felmérés során, 2006 tavaszán 2219 hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályos tanulót kértek meg arra, hogy iskolai tanóra alatt töltsenek ki egy anonim kérdőívet, ami a fiatalkori devianciák előfordulását vizsgálta.

A kutatás eredményei szerint nagyobb a gyerekek által csoportosan elkövetett, garázda jellegű bűncselekmények száma, mint amit a rendőrségi-ügyészségi statisztikák mutatnak, ugyanis ezek az esetek többnyire rejtve maradnak. A gyerekek 14,4 százaléka vandálkodott, rongált már szándékosan, többségük rendszeresen, leginkább barátokkal együtt - olvasható a felmérés eredményeit összefoglaló könyvben. A válaszadó diákok 87 százaléka azt vallotta: sosem derült ki, mit csináltak.

Az elkövetett deviáns cselekményekről a pedagógusok tudnak a legkevesebbet: az esetek csupán 7 százalékáról szereznek tudomást a tanárok, második helyen a rendőrség áll, míg a szülők előtt buknak le legtöbbször a gyerekek. Azonban, ha ki is derül, mi történt, a gyerekek többnyire megússzák a büntetést, a felmérés szerint csak az esetek 7 százalékában büntetik meg őket.

Szórakozásnak gondolják az erőszakot

Az iskolások 10,4 százaléka hordott már magával fegyverként használható láncot, kést, botot, és 17,4 százalékuk vett már részt csoportos verekedésben. "Az erőszakkal szembeni attitűd nem várt mértékben elfogadó volt. Sokan úgy látják, hogy az erőszak szükséges, de ami még aggasztóbb, hogy sokak egyfajta szórakozásnak látják" - mondta a felmérés erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos részét elemző Győry Csaba.

A válaszadó gyerekeknek 5 százaléka ismerte el, hogy követett már el vagyon elleni bűncselekményt, legtöbbször lopást. Rablást az iskolások 0,7 százaléka, súlyos testi sértés 2,3 százaléka vallott be. A felmérésből az is kiderült, hogy a családi kötődés hiába erős, hiába sok a közös program, ez nem tartja vissza a gyerekeket a deviáns cselekedetektől.

Felzárkóznak a lányok

A lányok körében a kutatás szerint egyre több a kisebb súlyú deviancia, például a bolti lopás, de az erőszakos bűncselekmények elkövetésében - főleg a rongálásban - is kezdenek felzárkózni a fiúkhoz. A bűncselekményt elkövető gyerekek között nagyobb a lányok aránya, mint a női elkövetőké az összbűnözésen belül. A kutatás nem vizsgálta, mi lehet ennek az oka, de a projektben részt vevő Parti Katalin szerint a nemi szerepek uniformizálódása állhat a jelenség mögött.

A kérdőív egyik fejezete a gyerekek értékrendjét vizsgálta. A legtöbben az egészséget, a családi békét és családi jólétet tartották a legfontosabbnak, viszont a vagyon elleni bűncselekményt elkövetők értékrendje különbözött a többiekétől. Az alkalmi lopásokban részt vevők körében az egészség mellett a szerelem, és az igaz barátság került az első helyekre, míg a nagyobb súlyú cselekményeket - autólopást, betöréses lopást - is elkövető diákok számára az életcél megtalálása volt a legfontosabb, ezt követte az igaz barátság, és a szabadság.

A 12 évesek többsége ivott már alkoholt

Az iskolásokat alkohol-és drogfogyasztásról is kérdezték. Saját bevallásuk szerint kábítószert csak a gyerekek körülbelül 9 százaléka próbált már ki, de 78,7 százalékuk fogyasztott már alkoholt. Az első sört vagy bort a gyerekek csaknem 57 százaléka 12 évesen vagy korábban itta meg, és 12 éves korukra az iskolások 30,9 százaléka töményet is kóstolt már. Legtöbben a szüleik vagy más felnőtt társaságában tették ezt. A drogfogyasztásról azonban a kutatás szerint csak nagyon ritkán szereznek tudomást a felnőttek.

A kutatás foglalkozott a számítógépezéssel is. A gyerekek 50,9 százaléka töltött már le az internetről szerzői jog által védett tartalmat, és 7,8 százalékuk hackerkedett is. Az előbbinek a családokban nagyon enyhe a megítélése, legtöbbször a szülő is jelen volt a letöltésnél, a hackerkedésről viszont a szülők nem tudtak.

A kutatás vezetője, Kerezsi Klára szerint a kérdőívet kitöltő gyerekek többsége jogkövető felnőtté válhat, szocializációjuk még nem fejeződött be, ezért még van lehetőség változtatni a viselkedésükön. "A mai fiatalok nem különböznek azoktól, akik húsz, harminc, ötven éve voltak fiatalok" - mondta Kerezsi.

Az OKRI kutatói szerint a gyerekkori bűnözésre nem lenne jó megoldás, ha a büntethetőség jelenlegi 14 éves korhatárát leszállítanák, inkább a bűnmegelőzési programokkal kellene még fiatalabb korosztályt megcélozni. Ezek a programok akkor igazán hatékonyak a kutatók szerint, ha az iskolásoknak nem csak rendőrök és tanárok tartanak előadást, hanem fiatalkorú bűnözők mondják el nekik a történetüket.