Vízumügyben hallgat Sólyomra a kormány

Vágólapra másolva!
Az államfő aggályai nyomán kiegészíti a kormány a parlamentnek visszaküldött, az USA és Magyarország közti bűnügyi adatcseréről szóló megállapodást. Sólyom László azt kifogásolta, hogy a rossz magyar szabályozás miatt túl sok adathoz férhetnek hozzá az amerikaiak, ezért módosítják a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényt is.
Vágólapra másolva!

November 3-án kerül újra az Országgyűlés elé az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló törvény, amelyet Sólyom László köztársasági elnök hétfőn küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az államfő azt kifogásolta, hogy a hazai szabályozás hiányosságai miatt túl sok adat kerülhet az amerikai hatóságokhoz, és azt kérte a parlamenttől, hogy a megállapodás kihirdetése előtt rendezze a bűnügyi nyilvántartás szabályozását.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán az MTI-nek azt mondta, tájékoztatta a kormányt a köztársasági elnök aggályairól és észrevételeiről. A miniszter javaslatára a kormány úgy döntött, hogy kezdeményezi, az amerikai-magyar vízummentességi megállapodást kihirdető törvény egészüljön ki a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításával.

A miniszter szerint a módosítás egyértelművé teszi, hogy csak azokhoz az adatokhoz férhetnek hozzá az amerikai hatóságok, amelyekhez szándékaik szerint hozzá szeretnének férni, illetve amelyekhez a magyar fél is hozzáférést szeretne biztosítani, vagyis a bűncselekmény miatt elítélt személyek ujjlenyomataihoz.

A tárcavezető úgy véli, a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt a kiegészítéssel együtt támogatni fogja a parlament, és még a benyújtása napján, november 3-án elfogadja. Ezt követően a köztársasági elnök aláírásával és a törvény kihirdetésével minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a tervezett határidőn belül, még az idén élvezhessük a vízummentesség előnyeit - mondta Draskovics.

Sólyom azt kifogásolta, hogy a jelenlegi jogszabály szerint azoknak az ujjlenyomatait is akár 20 évig tárolhatják, akiket csak gyanúsítottak, nem vádoltak meg bűncselekmény elkövetésével. Az államfő szerint a magyar nyilvántartásban szereplő adatok jelentős része "nem bír jelentőséggel az Egyesült Államok hatóságainak (...) bűncselekmények megelőzésére vagy üldözésére irányuló tevékenységében".