Vágólapra másolva!
Négy fellebbezést nyújtottak be a választási bizottsághoz csütörtökig amiatt, hogy a ferencvárosi időközi választásokból kizártak három jelöltet. Ferencváros januárban tart parlamenti választásokat, amelyre az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt is másolt, hamis ajánlószelvényekkel próbált bekerülni, a három jelölttől ezért korábban megtagadták a részvételt.
Vágólapra másolva!

Az összes kizárt jelölt nevében fellebbeztek a ferencvárosi választási bizottságnál, amely első fokon három párt jelöltjét is kizárta a kerületben tartandó időközi választásokról. A döntés azután született, hogy kiderült: az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott ajánlócédulák jelentős része is fénymásolt hamisítvány.

A választási bizottság első fokú döntése ellen az MDF-es Dézsi Mihály, Polgár Tamás, az MSZZP elnöke, valamint két magánszemély élt jogorvoslattal, egyikük a MIÉP érdekében - közölte Horváth Péter, a ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője. Ezeket a beadványokat is továbbították a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), amely várhatóan napirendre tűzi azokat. Az FVB honlapja szerint az MDF-es Dézsi Mihály fellebbezését már szombaton megtárgyalják.

A Fővárosi Választási Bizottság határozata szintén megfellebbezhető lesz, erre három naptári nap áll rendelkezésre, a "végső szót" pedig a Fővárosi Bíróság mondja ki.

Fénymásolt cédulák

A helyi választási bizottságba delegált tagok közül a Jobbik képviselője a múlt szombaton hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része - szerinte - fénymásolt hamisítvány. Ezután a választási bizottság azt kérte az ajánlószelvények gyártásával megbízott Állami Nyomdától, hogy az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények eredetiségét vizsgálja meg.

A nyomda szakértői hétfőn hozták nyilvánosságra vizsgálatuk eredményét. Eszerint az MDF 1015 szelvénye közül 346, a MIÉP által leadott 781 ajánlószelvényből 366 szelvény, az MSZZP 1165 szelvényéből pedig mindössze 13 készült az Állami Nyomdában, a többit valahol máshol másolták. Ez azt jelenti, hogy a három párt által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka bizonyult hamisnak.

A választókerületi bizottság - amely feljelentést tett az ügyészségen - első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSZZP és a MIÉP jelöltjét. A bejelentést követően azonban valamennyi érintett párt cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el, egyben kifogásolták azt is, hogy a többi párt által leadott ajánlószelvények eredetiségét külön nem vizsgálták meg.

"Nem tudják ellenőrizni"

Az MDF az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A párt a botrány kipattanása után közzétett nyilatkozatainak egyikében "a demokrata fórum elleni támadásról" beszélt. Dézsi Mihály - volt rendőrségi szóvivő - több nyilatkozatában és hétfői sajtóértekezletén is azt hangsúlyozta, hogy a pártok nem tudják ellenőrizni az ajánlószelvényeken feltüntetett adatok valóságát.

Az MSZZP jelöltje, a Tomcat néven elhíresült Polgár Tamás kedden elismerte, hogy pártja saját maga nyomtattatott ajánlószelvényeket, de szerinte ezzel nem követtek el törvénysértést.

Ferencvárosban azért kell időközi parlamenti választást tartani, mert Gegesy Ferenc polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett. A január 11-i választáson indulók sorában korábban (a bejelentkezés időrendjében) a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a Fidesz-KDNP jelöltjét vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.