Hergelő Zuschlagra panaszkodott egy vádlott

Vágólapra másolva!
Az egyik gyanúba került alapítvány tiszteletbeli elnökének kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-ügy tárgyalása a bíróságon. Az idei utolsó tárgyaláson a nyolcadrendű vádlott azt állította, hogy sokkal inkább az ifjú szocialista lányok érdekelték, mint a gyanúba került, általa elnökölt Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány. Zuschlagot és korábbi titkárát a bíró szétültette, mert Lados István arra panaszkodott, hogy Zuschlag hergeli.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön folytatódott a Zuschlag-ügy tárgyalása a Bács-Kiskun megyei bíróságon. A bíróság elutasította Katus Ferenc harmadrendű vádlott védőjének kérelmét, így Katus továbbra előzetes letartóztatásban marad.

A tárgyaláson főleg Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlottat hallgatta meg a bíróság. Vámosi korábban azt vallotta, hogy körülbelül ötször találkozott Zuschlaggal és az ötödrendű vádlott Krausz Csabával, aminek a bíró szerint ellent mond az a baráti hangvétel, ami egy lehallgatott telefonbeszélgetésen hallható. Nyitott ember vagyok, mindenkivel így beszélek - reagált erre a vádlott.

Az ügy idei utolsó tárgyalásán azt is firtatta a bíró, mit jelent, hogy Vámosi tiszteletbeli elnöke volt a gyanúba került Együtt a Harmadik Évezredért Alapítványnak, és megtisztelőnek érezte-e, hogy felkérték az elnökségére. A vádlott szerint ő nem látott el semmilyen operatív feladatokat, egyben közölte: érdekelték az ifjú szocialista lányok. Hozzátette, ennek ellenére az alapítvánnyal szemben érdektelenséget mutatott.

Vámosi azt mondta, már csak azért sem foglalkozott a tiszteletbeli elnökséggel járó ügyekkel, mert a saját cége dolgaival volt elfoglalva, később már az ifjú szocialisták rendezvényeire sem járt el, mert megismerkedett egy lánnyal, aki a barátnője lett.

Vámosi arról beszél, hogy félt Zuschlagtól

A bíró azt is megkérdezte Vámositól, hogy miért mondta azt egy lehallgatott telefonbeszélgetésen, hogy átnézi a lakását és a számlákat, amikor megtudta, hogy várhatóan házkutatást tartanak nála. A vádlott azt felelte, hogy korábban már volt nála egy másik büntetőügyben házkutatás és ezért tudta, milyen kellemetlen. Nem az üggyel kapcsolatban nézte át a lakást, henem mert nem tudta, hogy a barátnője esetleg nem tart-e otthon valami olyat - például átírt CD-t -, amiből gond lehet. A számlákat állítólag azért hozta fel példaként, mert kikövetkeztette, hogy egy ilyen ügyben mást nem kereshetnek, mint számlákat.

A bíró megkérdezte tőle azt is, miért utalt a beszélgetésben arra, hogy szerencsés lenne, ha az ügy megrovással végződne. Vámosi elismerte, hogy mondott ilyet, de azt állította, nem bűnösségére utalt ezzel.


Krausz Csaba ügyvédje vezető politikusokat hallgatna meg

Vámosi azt állította, hogy félt Zuschlagtól, ezért próbált barátságosan viselkedni. Zuschlag sokszor kérkedett kapcsolataival - állította -, ezért eleinte nem tárta fel a teljes igazságot. Csak azután változtatott álláspontján, amikor Zuschlagot letartóztatták.

"Az ügyésszel nem tudtok valamit csinálni?"

A tárgyaláson lejátszottak néhány újabb lehallgatott telefonbeszélgetést is. Ezek egyikén Zuschlag beszél Lusztig Péterrel, Lamperth Mónika kabinetirodájának korábbi munkatársával, aki a rendszerváltás előtt rendőrként, illetve hírszerzőként dolgozott, majd 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselője volt. Zuschlag azt kéri Lusztigtól, hogy szerezzen neki információkat. Megkérdezi azt is, hogy "az ügyésszel nem tudtok mit csinálni". Egy másik beszélgetésben Zuschlag feldúlva mondja Lusztignak, hogy poligráfos vizsgálatot rendeltek el a nyomozás során. "Poligráfos vizsgálat egy ilyen picsa ügyben" - kérdez vissza Lusztig.

Zuschlag és Lusztig újabb telefonbeszélgetése

A bíró tárgyalás közben szétültette Zuschlag János első- és Lados István másodrendű vádlottat. Lados ugyanis azt állította, hogy Zuschlag a telefonbeszélgetések lejátszása közben hergelte, azt kérdezte tőle többször, hogy nem akar-e hozzáfűzni valamit.


Zuschlag János beszélgetése egy ismeretlen emberrel

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.