Vágólapra másolva!
Mégsem vesz meg az Autóker Holding projektcége három Király utcai épületet, mert nem sikerült megegyeznie egy, a házak miatt perelő céggel. A három épület is érintett az erzsébetvárosi ingatlanbotrányban, amely miatt szeptemberben két kerületi politikust letartóztattak. A lakók öt éve várnak arra, hogy elköltözhessenek. Csütörtöki gyűlésükön felbukkant az ingatlanbotrány egyik gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulat történt a Király utca 25., 27. és 29. számú házak évek óta húzódó eladásában: a vételi jogot tavaly pályázaton elnyerő Autóker Holding projektcége, a Király Developments Kft. mégsem vásárolja meg a három épületet - tudta meg az [origo]. A három önkormányzati épület és lakóik sorsa így továbbra is bizonytalan (a bérlők kálváriájáról itt olvashat).

Ennek a három Király utcai háznak az eladását is vizsgálják abban a nyomozásban, amely összesen 14 ingatlan eladása miatt folyik. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint egyes épületeket áron alul adtak el befektetőknek, több százmilliós kárt okozva az önkormányzatnak. Az ügynek eddig kilenc gyanúsítottja van, köztük két vezető kerületi SZDSZ-es politikus.

Az első befektető

A három épület megvásárlására először 2004-ben nyert jogot egy befektető, a Király 27 Kft., az eredeti önkormányzati döntés szerint 500 millió forintért. A cégnek vállalnia kellett, hogy megegyezik az összes bérlővel és kivásárolja őket, majd lebontja a kiürített házakat. Ennek határidejét 2007 végéig hosszabbította meg az önkormányzat.

A befektető képviseletében a lakók szerint egy vállalkozó, Nagy György tárgyalt a három szomszédos épület lakóival - ő az, akit tavaly letartóztatott, majd szabadlábra helyezett a Központi Nyomozó Főügyészség a kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatos nyomozása első látványos lépéseként.

Az [origo]-nak korábban nyilatkozó lakók szerint szinte az összes bérlővel megegyeztek a kivásárlásról, amikor az önkormányzat váratlanul lefújta az eladást: 2008 elején döntést hozott arról, hogy eláll az adásvételi szerződéstől, mert a Király 27 Kft. nem tudott 2007 végéig megállapodni a lakókkal. A hoppon maradt cég perelni kezdett, az önkormányzat pedig nyílt pályázatot hirdetett a három épületre.

A második befektető

Az új befektető, a Király Developments Kft. már 2008 nyarán jelent meg. A cég az Autóker Holding Zrt. cége - nevét jól ismerik Erzsébetvárosban, mert többek között a kerület egyik legnagyobb beruházásának, a Gozsdu udvar átalakításának a kivitelezője. Az új befektető képviseletében ismét Nagy György tárgyalt a lakókkal, akik ekkor már négy éve vártak arra, hogy elköltözhessenek.

Az erzsébetvárosi önkormányzat honlapján megtalálható önkormányzati döntések közül a legutolsó idevágó határozat szerint 2008. december 31-éig kellett volna az Autókernek az összes bérlőt kivásárolnia. Ez azonban máig nem történt meg az [origo] információi szerint, a három épületet továbbra is lakják a bérlők, akikkel csütörtökön lakógyűlésen azt közölték, hogy nemrégen az Autóker visszalépett a házak megvásárlásától, ezért újra bizonytalanná vált, hogy költözhetnek-e. A lakógyűlésen Nagy György is jelen volt, aki azonban nem akart nyilatkozni munkatársunknak.

A lakók ellentmondóan nyilatkoztak az [origo]-nak arról, hogy mi történt a csütörtöki gyűlésen. Egy részük szerint arra kérték őket, hogy írjanak alá egy papírt, mely szerint kérik, hogy keressenek új befektetőt az épületek megvásárlására. Mások ugyanakkor azt állították, hogy arra kérték őket, mondjanak le elővásárlási jogukról. Egy asszony pedig azt mondta, hogy a velük aláíratott megállapodáson az szerepelt: hozzájárulnak, hogy továbbra is Nagy György képviselje ügyüket.

A lakók megint nem költöznek

A VII. kerületi önkormányzat az [origo] megkeresésére annyit közölt: a polgármester a közelmúltban egy tájékoztató levelet kapott az Autókertől - illetve annak cégétől, a Király Development Kft.-től. E szerint a cég nem tudott megállapodni a három ház miatt perelő első befektetővel. Az Autókernek permegszüntető megállapodást kellett volna kötnie az első befektetővel, a Király 27 Kft.-vel, mert amíg perterhes az ingatlan, addig nem juthat a tulajdonjoghoz - mondta megkeresésünkre Kádi Csaba, az önkormányzat szóvivője. A Király 27 Kft. a levél szerint olyan összeget kért, amelyet "kockázaton túlinak" minősített az Autóker - tette hozzá.

Molnár Jenő, a Király 27 Kft. ügyvezetője azt mondta az [origo]-nak: ő ís úgy tudja, hogy visszalépett az Autóker a házvásárlástól. Cége azért perel, mert szerinte az önkormányzat korábban jogtalanul vette el tőle a három ház megvásárlásának jogát. Január 23-án, a következő tárgyaláson, reméljük, hogy lesz ítélet az ügyben - mondta Molnár Jenő. Kérdésünkre azt mondta, nem volt komoly tárgyalás az Autóker és a Király 27 Kft. között.

Az Autóker Holding az [origo] megkeresésére megerősítette, hogy nem sikerült megegyezni a Király 27 Kft-vel, pedig ez az önkormányzattal kötött adásvételi szerződésük egyik feltétele volt. A cég vezetője, Eliav Maimon azt közölte: hosszas tárgyalások után is olyan magas árat - 600 millió forintot - kért a pertől való visszalépésért a Király 27 Kft., hogy ez a vételárral és a bérlők kivásárlásával együtt már nem érte volna meg az Autóker cégének, a Király Developments Kft.-nek. "Reméljük, hogy - amennyiben a VII. kerületi Önkormányzatnak sikerül lezárnia vitáját a Király 27 Kft-vel - az Autóker újra részese lehet ezen projekt fejlesztésének" - írta a cégvezető.

Az önkormányzat szóvivője nem tudott válaszolni arra, hogy a kialakult helyzetben mi történik majd a három épülettel és mi lesz a költözésre már öt éve váró lakók sorsa.