Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Nem rúgja fel az asztalt az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Bár az MSZP-nek és az SZDSZ-nek továbbra sincs közös kormányfőjelöltje, Fodor Gábor szerdán mégis azt mondta, teljesült az SZDSZ által hétfőn szabott határidő, vagyis az, hogy csütörtökig legyen jelölt. A szabademokraták az MSZP három jelöltje közül hiába böktek rá Surányi Györgyre, az MSZP szerdai frakcióülésén nem született döntés.
Vágólapra másolva!

Az MSZP megnevezett három miniszterelnök-jelöltet, akik közül az egyik a szabad demokraták számára elfogadható, így tehát a kívánt határidőig már "ha úgy tetszik, van javaslat" - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke.

Az SZDSZ hétfőn jelentette be, csütörtökig kell megtalálni a miniszterelnök jelöltet, ellenkező esetben előre hozott választásra lesz szükség. Ennek tükrében Fodor szerdai kijelentése azért érdekes, mert hiába bökött rá az SZDSZ a szocialisták három jelöltje közül Surányi Györgyre, a két pártnak továbbra sincs közös miniszterelnök-jelöltje.

A szocialisták a szerdai frakcióülésükön ugyanis egyelőre egyik jelölt - Glatz Ferenc volt akadémiai elnök, Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke és Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke - mellé sem álltak oda. Az MTI-nek több képviselő azt mondta: a frakció támogatja az elnökség által javasolt kormányfőjelölteket, de tovább kell folytatni a gondolkodást arról, ki lehet még alkalmas miniszterelnöknek. Lendvai Ildikó frakcióvezető pedig mindössze annyit mondott: a szocialista frakció kész az elnökség által javasolt miniszterelnök-jelöltek bármelyikét támogatni.

Az SZDSZ által megszabott határidő kapcsán Lendvai azt mondta: szerdán már nem tart egyeztetést az MSZP és az SZDSZ delegációja. Nincs végső határidő, amikor a tárgyalások befejeződnek. Arra törekszünk, hogy viszonylag gyorsan megállapodásra jussunk, de nem adtunk ultimátumot és határidőt egymásnak - közölte.

Az SZDSZ határidővel kapcsolatos kijelentései a héten fokozatosan enyhültek. Azt szeretnénk, ha csütörtökig megállapodásra tudnánk jutni a személyi kérdésen. Amennyiben ezt a szituációt a két párt nem tudja megoldani, akkor nincs más választás az ország számára, mint az előrehozott választás - mondta hétfőn Fodor. Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese kedden az Országgyűlésben azt mondta a potenciális miniszterelnököt "lehetőség szerint" csütörtökig meg kellene találni. Szerdán Fodor már azt mondta: "van jelölt, az egy külön kérdés, hogy a jelöltnek a végső nemet vagy igen ki kell mondania. Remélem, hogy igent fog mondani Surányi György."

Surányi, akit az SZDSZ támogatni tudna az MSZP jelöltjei közül, szerdán a MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának azt mondta: a válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok "eltérő hőfokú, de világos" támogatását. Surányi szerint "végtelenül megtisztelő, a felelősséggel tisztában lévén súlyosan nyomasztó", hogy a neve egyáltalán szóba került. "A döntés azonban nincs az én kezemben" - tette hozzá Surányi, aki jelenleg a CIB Bank elnöke.

A csütörtöki határidő azért lehet fontos, mert a törvény szerint ez a nap az utolsó, amikor Sólyom László köztársasági elnök még kiírhatná az előre hozott választásokat az európai parlamenti választásokkal azonos időpontra, június 7-re. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy aznap rendkívüli ülést tartson az Országgyűlés, amelyen feloszlatná önmagát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről