Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tüntetést szerveznek a terézvárosi kocsmák

Vágólapra másolva!
Tüntetést szervez a terézvárosi kocsmák egy része a helyi csendrendelet ellen, mert úgy érzik, a kerület csak hitegeti őket. A szórakozóhelyek nyitvatartásának szigorú korlátozását előíró rendelet már hatályba lépett, egyelőre nem módosították.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tüntetni fognak a terézvárosi szórakozóhelyek képviselői a kerületi önkormányzat épülete előtt. A kocsmák képviselői a helyi csendrendelet - azaz a kerületi szórakozóhelyek nyitvatartásának szigorú korlátozása - ellen akarnak tiltakozni.

"Sajnos kiderült, hogy a terézvárosi képviselő-testület több tagja egyszerűen hazudott, amikor a szeptember 1-jén életbe lépett rendelet visszavonását megígérte. Most, porhintés gyanánt, október végére a csendrendelet újratárgyalását tűzték ki, várhatóan hasonló eredménnyel. Az eddigi egyeztetések, tiltakozások nem hoztak eredményt, ezért tüntetéssel nyilvánítjuk ki, hogy senkinek nincs joga megbénítani Budapest belvárosának éjszakai életét, csődbe vinni méltán népszerű szórakozóhelyeket, a pezsgő klubéletet korlátozni " - olvasható a szórakozóhelyek felhívásában.

Koltay András, a csendrendelet ügyében szintén érdekelt, a szórakozóhelyek egy részét tömörítő Broadway Egyesület jogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, értesült a tüntetésről, de pontosan nem tudja, kik szervezik. Szerinte az egyesület egyelőre a tárgyalásos utat választja. "Sajnos az önkormányzatnál eddig több ígéretet is megszegtek, de az egyesület minden lehetőséget megragad a helyzet megoldására" fogalmazott.

A terézvárosi rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva azok a terézvárosi klubok, éttermek és szórakozóhelyek, amelyek működéséhez nem járult hozzá legalább az adott épületben lakók kétharmada. Ha a szórakozóhelyek megszerzik a lakók kétharmadának támogatását, akkor is csak éjjel 1-ig lehetnek nyitva.

Bár a tüntetésre való felhívásban a szórakozóhelyek arra hivatkoznak, hogy több helyi képviselő megígérte a rendelet visszavonását, erre hivatalos ígéret nem történt. Terézvárosi képviselők két módosító javaslatot terjesztettek be a csendrendelettel kapcsolatban: az egyiket Gyenge Zsolt független képviselő, a Jobbik tagja jegyzi, javaslata hatályon kívül helyezné a szabályt. A másik módosító javaslat Kékesi Tibor MSZP-s képviselőtől származik, ez a szankciók alkalmazását odázná el.

Egyelőre azonban egyik javaslatot sem fogadták el a helyi képviselők: a terézvárosi képviselő-testület múlt csütörtöki rendkívüli ülésén a képviselők többsége - többórás vita után - mindkettőt leszavazta. Így a rendelet továbbra is változatlan formában szabályozza a kerületi szórakozóhelyek nyitva tartását. Erről bővebben itt olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről