Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Londonban egyeztet az EU-biztosi címre esélyes bankárral Bajnai

Vágólapra másolva!
Folyamatos egyeztetések folynak a kormányfő és az MSZP vezetői között a következő magyar EU-biztos személyéről, döntés azonban még nincs - közölte csütörtökön a kormányszóvivő. Szerdán az InfoRádió arról adott hírt, hogy egy nemzetközi bankár, Andor László lehet a befutó: vele a hét végén egyeztet Londonban Bajnai Gordon miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Még nincs döntés arról, kit jelöl a miniszterelnök magyar uniós biztosnak - közölte a témát feszegető hírekre reagálva Szollár Domokos kormányszóvivő. Szerdán az InfoRádió azt írta, hogy Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja lesz az új biztos, akkor a kormány nem kommentálta a hírt (erről szóló korábbi hírünket itt találja).

Szollár csütörtökön azt mondta, hogy a posztra több jelölt is van. Bár a jelölés joga a miniszterelnöké, az MTI Bajnai Gordon környezetéből név nélkül nyilatkozó forrásoktól így tudja, hogy az egyeztetés folyamatos közte és az MSZP uniós biztost jelölő három fős testülete között.

Az MSZP jelölőbizottságának tagja Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila frakcióvezető és Szekeres Imre elnök-helyettes. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó szocialista vezetők szerint a biztosi címre eddig két fő esélyes volt, a jelenlegi magyar biztos, Kovács László, valamint a volt pénzügyminiszter, Veres János (erről itt olvashat részletesen).

Az MTI úgy tudja, hogy Andor Lászlót a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés ajánlotta a kormányfő figyelmébe. Az EU kormányaként működő bizottságba az egyes tagállamok kormányfői az Európai Bizottság elnökével közösen delegálnak biztosokat: a magyar biztos személyéről tehát Bajnai Gordon és José Manuel Barroso közösen dönt.

Andor László jelenleg az EBRD londoni központjában dolgozik, ahol Bajnai Gordon miniszterelnök hamarosan személyesen fog egyeztetni vele. Andor korábban az MSZP közgazdasági tagozatának alelnöke is volt, több politikai tartalmú cikket publikált a sajtóban, és 2004-től tagja volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadó testületének is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről