Még az MSZP sem tudja, kit akar EU-biztosnak

Vágólapra másolva!
Bár az MSZP pénteken az új uniósbiztos-jelöltekről is egyeztet Bajnai Gordon kormányfővel, az [origo]-nak nyilatkozó szocialista vezetők szerint még az sem dőlt el, a kormánypártban kit látnának szívesen új EU-biztosként. Az újrázásra pályázó Kovács László jelenlegi biztos és Veres János volt pénzügyminiszter számít erős jelöltnek, de más nevek is felmerültek, akik között önjelöltek is vannak.
Vágólapra másolva!

Pénteken egyeztet az MSZP vezetése Bajnai Gordon miniszterelnökkel, többek között az új EU-biztos személyéről. Az uniós biztos jelölése a kormányfő jogköre, ugyanakkor a kormánypárt konkrét személyi javaslatokkal fog előállni. Az [origo] egyik névtelenséget kérő, kormányfőhöz közeli forrása szerint Bajnai több nevet kért a szocialistáktól, közülük választaná ki azt, aki az elkövetkező öt évben képviseli Magyarországot az Európai Bizottságban.

"A pénteki megbeszélésen erről is szó lesz, kiderülhet, mit gondol erről a kormányfő, de biztosan nem fog még eldőlni a kérdés" - mondta az [origo]-nak az MSZP egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja. Főleg azért nem, mert a párt elnöksége még nem hozott döntést arról, kiket javasol jelöltnek, e felhatalmazás hiányában a pénteki küldöttségben valószínűleg részt vevő Mesterházy Attila frakcióvezető, Lendvai Ildikó pártelnök és Szekeres Imre elnökhelyettes csak előzetesen egyeztethet Bajnaival.

Kovács nem is olyan biztos

A legtöbbet emlegetett esélyesek Kovács László jelenlegi EU-biztos és Veres János korábbi pénzügyminiszter. Ezt az [origo]-nak több névtelenül nyilatkozó szocialista vezető és képviselő is megerősítette, azonban többen is azt mondták: nem tartják valószínűnek, hogy Kovács meg tudja tartani posztját.

"Nagyon meg lennék lepve, ha Kovács lenne a befutó" - fogalmazott az elnökség egy másik, szintén névtelenséget kérő tagja, aki azonban nem indokolta véleményét. Szerinte még hetekbe is telhet, míg véglegessé válik a jelölés, a kormánypárt elnöksége ugyanis "érdemben még nem is beszélt" a kérdésről, csak háttérbeszélgetésekből ismerhető a lehetséges versengők melletti "szimpátia vagy éppen ellenszenv". "Meg akarjuk várni a pénteki írországi voksolás eredményét is, az majd ad egy irányt, az unióban is csak az után kezdődik majd a helyezkedés" - tette hozzá.

A névtelenséget kérő elnökségi tag szerint az érdekeltek háttérben zajló lobbija tehet arról a híresztelésről, hogy Veres János nyelvtudásának hiányosságai miatt nem is lenne alkalmas a posztra. "Ez nem igaz, egyébként is volt már az EU-nak olyan biztosa, aki semmilyen idegen nyelven nem beszélt" - mondta. Ehhez képest azonban Veres Jánosnak az Országgyűlés honlapján található önéletrajzában sem szerepel információ idegennyelv- tudásáról, az MSZP honlapján található bemutatkozásában pedig csak annyit: "németül társalgási szinten, angolul alapfokon beszélek".

Plusz helyet hozna Herczog jelölése

Az egyik szocialista elnökségi tag szerint "bővebb a lista", nem csak Veresben és Kovácsban gondolkodnak. Lapokban korábban felmerült még lehetséges jelöltként Herczog Edit EP-képviselő, Baráth Etele korábbi európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, Fazakas Szabolcs volt EP-képviselő, Szili Katalin leköszönt házelnök, Balázs Péter külügyminiszter vagy Iván Gábor szakállamtitkár. A szocialista vezető ugyanakkor kérdésünkre megjegyezte, sok "önjelölt" neve is kering jelenleg a pártban, akik "magukat futtatják", de valójában nem esélyesek.

Az [origo]-nak egy szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: Herczog biztosi jelölése mellett szólna - brüsszeli jártasságán kívül -, hogy ezzel a párt még egy pluszhelyet nyerne. Biztossá választása esetén ugyanis felszabadulna Herczog EP-mandátuma, amelyre a júniusi EP-választáson való rossz szereplés miatt bőven akadna jelentkező. "Persze az is lehet, hogy Herczog le sem mondana a képviselői posztjáról, hiszen az EP-képviselőt nem lehet leváltani, míg a biztos visszahívható" - tette hozzá a névtelenséget kérő képviselő, egy elnökségi tag pedig hozzátette, hogy szerinte kétséges Herczog esélyessége.

Az Európai Bizottság mandátuma október végén jár le. Annak nincs konkrét határideje, hogy Magyarországnak mikor kell megneveznie az uniós biztos személyét, de novemberben már várhatóan megkezdődnek a jelöltek bizottsági meghallgatásai Brüsszelben. Az ősszel felálló bizottság összetétele attól függ, hogy sikerül-e a közeljövőben életbe léptetni az uniót megreformáló lisszaboni szerződését, amelyről Írországban pénteken népszavazást tartanak, de még Csehországban és Lengyelországban is ratifikálni kell.

Kovács László 2004 novemberétől Magyarország biztosa, először az energiaügyeket szerette volna felügyelni, de mivel ezt az európai parlamenti bizottsági meghallgatásán nem támogatták, végül az adóügyeket bízták rá.