Nem nyomoznak Laborc ellen hamis vád miatt

Vágólapra másolva!
Elutasította az ügyészség, hogy nyomozást indítson hamis vád miatt Laborc Sándor korábbi NBH-főigazgató ellen. Laborcot az UD Zrt. vezetői jelentették fel, amiért korábban feljelentette őket.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította a Budapesti Katonai Ügyészség a Laborc Sándor korábbi NBH-főigazgató ellen hamis vád miatt tett feljelentést. Futó Barnabás, a Laborcot feljelentők - vagyis az UD Zrt. vezetőinek - ügyvédje közölte, az ügyészség "törvénysértő gyorsasággal hozta meg jogilag értelmezhetetlen döntését", ami ellen jogorvoslattal élnek a Katonai Főügyészségen.

Laborcot azt követően jelentették fel az UD Zrt. vezetői, hogy ő maga is több bűncselekmény miatt tett feljelentést ellenük, de az ez alapján indult eljárásokat - ugyancsak bűncselekmény hiányában - mind megszüntették. Laborc sem hagyta annyiban, előbb panasszal élt a nyomozások megszüntetése ellen, majd az adatvédelmi biztoshoz fordult (erről korábbi cikkünkben olvashat részletesen).

Laborc Sándor július végén mondott le NBH-főigazgatói posztjáról. Ficsor Ádám polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter akkor azt mondta, nem ő kérte fel távozásra az igazgatót, hanem maga döntött a lemondás mellett, miután úgy vélte, a rendőrség és a vámőrség nem nyomozott elég alaposan az UD Zrt. ügyében (Laborc lemondásáról bővebben itt olvashat).

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én Laborc feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen nyomozásokat utóbb bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntették.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly ősszel egy másik, UD Zrt.-hez köthető hangfelvételt tett nyilvánossá, mely szerinte azt bizonyítja, hogy politikai ellenfele, Almássy Kornél a pártra és rá nézve terhelő adatok gyűjtésével bízta meg a céget. Az ügyészség végül Szilvásy György volt titkosszolgálatokat felügyelő minisztert gyanúsította meg hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaéléssel, amiért szerintük jogtalanul sokszorosította és adta tovább a lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket az adatgyűjtési ügyben. Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly ellen szintén eljárás indult személyes adattal visszaélés miatt. Az ügyészség kezdeményezte mentelmi joguk felgfüggesztését, de erről - noha szeptember elején napirendre került az illetékes bizottságban - nem szavazott a parlament.