Vágólapra másolva!
Ismét a 2002-es hídfoglalás miatt áll bíróság elé Budaházy György. A férfit 2008-ban már jogerősen elítélték az Erzsébet híd blokádja miatt, de felülvizsgálatot kért.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet híd 2002-es blokádja miatt áll újra bíróság elé december 3-án Budaházy György. A 2008 novemberében közérdekű üzem megzavarásáért jogerősen elítélt férfi tárgyalását most felülvizsgálati kérelem miatt tűzték ki újra. December közepén pedig, szintén felülvizsgálati ügyben lesz tárgyalás a Legfelsőbb bíróságon a Magyar Gárda feloszlatása kapcsán - közölte a Legfelsőbb Bíróság.

Budaházy György és társai 2002. június 4-én reggel zárták le az Erzsébet hidat és a 2002-es országgyűlési választások után a szavazatok újraszámlálását követelték. A Pesti Központi Kerületi Bíróság Budaházyt és 5 társát első fokon 30-30 napi közmunkára ítélte, de az ítélet ellen az ügyészség, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek. 2008 novemberében a Fővárosi Bíróság másodfokon is ítéletet hozott, a 30 napos közmunka jogerőssé vált. Az érintettek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, ezt tárgyalja december 3-án, nyilvános ülésen a Legfelsőbb Bíróság.

A Legfelsőbb Bíróság honlapján tudatta azt is, hogy december 15-én a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális egyesület feloszlatása ügyében szintén felülvizsgálati eljárásban tárgyalást tartanak.

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte a bíróságon, mert az Egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartja. Az ügyészség szerint ezt bizonyítják a 2007. december 9-én Tatárszentgyörgyön történtek is, amikor az ügyészség megfogalmazása szerint a gárdisták nyílt, cigányellenes demonstrációt tartottak. A gárdát képviselő Gaudi-Nagy Tamás a tárgyalásokon mindvégig hangsúlyozta, hogy egyrészt a Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárda Mozgalommal, másrészt pedig a véleménynyilvánítás szabadsága az ő nézeteikre is vonatkozik. A perben először eljáró bírónő arra hivatkozva, hogy megfenyegették, visszaadta az ügyet, így a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét Pataki Árpád bíró hozta meg.