Kovács mögé fért csak be Gyurcsány az MSZP-listán

Vágólapra másolva!
Szombaton döntött az MSZP választmánya a szocialista párt országos listájáról, az eredményt sajtótájékoztatón ismertette délután a párt vezetése. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök negyedik helyen, Kovács László volt uniós biztos mögött szerepel a listán. 
Vágólapra másolva!

Eldőlt az MSZP országos listájának első 20 helye, végleges az a javaslat, amelyet a választmány és az elnökség közösen terjeszt a jövő heti kongresszus elé, a választmány zárt ülése szavazott. A szavazás után Simon Gábor választmányi elnök, Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt közös sajtótájékoztatón közölte: az MSZP választmánya is elfogadta az országos listát, így az elnökséggel közös javaslatot terjesztenek a jövő heti kongresszus elé. Lendvaiék szerint az eredménnyel "a választmány bebizonyította, hogy az MSZP az együttműködés és a kulturált viták pártja".

A hivatalosan bejelentett lista megegyezik azzal, amelyet az MTI korábban közölt. A listán szereplő első 20 politikus sorrendben a következő: Mesterházy, Lendvai, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, Botka László, Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Puch László pártigazgató, Juhász Ferenc, Veres János, Vadai Ágnes, Varga László, Bárándy Gergely elnökségi tagok, Szűcs Erika választmányi helyettes és Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Lendvai szerint az MSZP országos listáján szereplő emberek azt mutatják, hogy a szocialisták nem csak a választási kampányra, hanem a jövőre készülnek. A pártelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: ezt bizonyítja az is, hogy soha nem volt még ennyi fiatal a lista első húsz helyén, mint most. Mesterházy szerint pedig az országos elnökség és a választmány által közösen javasolt lista kiegyensúlyozott, és az egységet tükrözi.

Arra a kérdésre, hogy távozik-e bárki a kormányból a kampánnyal összefüggő feladatok miatt, Lendvai azt felelte: a miniszterelnök-jelölt állítja majd össze a kampánycsapatot, és ezután derül ki, hogy lesz-e olyan, akinek a napi feladatai nem egyeztethetők össze a kormányzati munkával.

Korábban az MTI híre alapján tévesen írtuk azt, hogy Gyurcsány kikerült az első húszból, pedig az elnökség által javasolt listában még előkelő helyen szerepelt. Az MTI néhány perccel a hír kiadása után korrigálta a szöveget, és pótolta a felsorolásban Gyurcsány nevét, amelyet kifelejtettek.

Szili nem akart rajta lenni

Az MSZP elnöksége pénteken készítette el a párt országos listájára vonatkozó javaslatát. Az MTI szerint az elnökségi javaslat szerint az első húsz hely így nézett ki: Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó, Kovács László, Gyurcsány Ferenc, Botka László, Kiss Péter, Szekeres Imre, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika, Ujhelyi István, Hiller István, Puch László, Simon Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke, Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Veres János és Bárándy Gergely elnökségi tagok valamint huszadikként Szűcs Erika.

A korábban ismert, az elnökség által javasolt listán szereplő nevekhez képest újdonság, hogy a szombaton megszavazott listán szerepel Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, valamint Varga László elnökségi tag.

Szili Katalin korábbi házelnök a saját kérésére nem szerepel a listán. A politikus ezzel tiltakozik az ellen, hogy szerinte a lista nem tükrözi a párt megújulását. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.) Az MTI információi szerint a zárt ülésen felvetődött, hogy Szili mégis kerüljön fel az országos listára, akár a tervezett posztjánál előrébb, Gyurcsány Ferenc helyére, de az erre vonatkozó javaslatnak csak négy támogatója volt a teremben. A korábbi házelnök még a felvetés előtt távozott a választmányi ülésről, és korábban elmondott beszédében megerősítette pénteki döntését, miszerint nem akar szerepelni a listán. Így végül ténylegesen is bekerült a helyére Botka László, Csongrád megyei elnök.

Az elnökség által javasolt lista másik meglepetése az volt, hogy Szilvásy György korábbi titokminiszternek csak a 75. hely jutott. Az MTI információi szerint a lista készítői azzal számolnak, hogy ez az utolsó befutó hely a listán. A lista tervezete alapján a nem befutó helyeken szerepel több olyan politikus is, aki évek óta szocialista parlamenti képviselő. Közéjük tartozik például Keleti György, Schvarcz Tibor, Géczi József Alajos, Jánosi György, Gy. Németh Erzsébet. Vannak olyanok is, akik eleve azért kerültek ennyire hátra, mert a következő parlamenti ciklusban már nem akarnak politizálni. Az MSZP listáján rajta van a jelképes, 105. helyen Szigetvári Viktor, a miniszterelnök kabinetfőnöke is, aki az MSZP választási kampányát irányítja majd.

Visszaköszön a 2006-os lista

Az MSZP választmánya tömbönként vitatja meg és részletekben szavaz a párt országos listájáról - közölte Simon Gábor, a testület elnöke korábban, szombaton délelőtt az ülés kezdetekor. Arra a kérdésre, számít-e vitára, Simon szombat délelőtt azt válaszolta: azért vannak itt, hogy vitázzanak. "Vannak olyan szervezetek, ahol a listát átadják, és arról egy gombnyomással, vagy egy kézfelemeléssel szavaznak, és van, ahol vitát is tartanak" - tette hozzá. A választmány a párt költségvetési irányelveinek megvitatásával kezdődik, majd utána térnek át a lista tárgyalására. Az ülésen a párt szinte összes vezető politikusa részt vett, többek közt Gyurcsány is. A listát a december 12-i kongresszus módosítja vagy fogadja majd el.

A 2006-os országgyűlési választások előtt Gyurcsány vezette az MSZP országos listáját. Hiller volt a második, aki az MTI szerint most csak a tizenegyedik helyre fért be. A harmadik 2006-ben Szili volt, aki a 2010-es listán egyáltalán nem akar rajta lenni. Mesterházy Attila, a szocialisták jelenlegi miniszterelnök-jelöltje négy évvel ezelőtt 18. volt a listán, Botka László pedig, aki most az ötödik, négy éve csak 43. volt. A 2006-os és a mostani húszas listán sok név közös: Lendvai, Lamperth, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Szekeres, Simon Gábor, Veres János, Vadai Ágnes, Puch László, Ujhelyi István neve mindkettőn szerepel.