Főnöki végkielégítés miatt áll a bál a BKV-nál

2009.07.23. 6:28

Vizsgálatot kezdeményezett a BKV-nál Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, miután a Magyar Nemzet csütörtökön arról számolt be, hogy a BKV humánpolitikai igazgatója azután is a cégnél dolgozik, hogy megkapta végkielégítését. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szintén nem tartja elfogadhatónak végkielégítését. A napilap szerint az igazgató a 100 milliós végkielégítése után havi bruttó 4 millió forintot kap.

Azonnali vizsgálatot kezdeményezett a BKV-nál a humánpolitikai igazgatóval kapcsolatban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes - olvasható a főpolgármester-helyettes csütörtöki közleményében.

Hagyó felkérte Székely Gábort, a BKV Zrt. felügyelő bizottságának elnökét, vizsgálják ki: Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató valóban annak ellenére kap havi négymilliós fizetést, hogy tavaly márciusban százmilliós végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól. "Hagyó Miklós arra szeretne egyértelmű választ kapni, hogy az eljárás jogszerű-e, megfelel-e a hatályos törvényeknek" - tartalmazza a közlemény.

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, hogy hiába fizettek ki - prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forintos végkielégítést a BKV személyzeti vezetőjének tavaly márciusban, ő jelenleg is a BKV-nál dolgozhat havi bruttó négymilliós fizetésért. 

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: nem bruttó 4 millió forintot, hanem bruttó 1,2 milliót keres Szalainé, teljesítménye alapján azonban még 120 százalékos prémiumra is jogosult. A BKV személyiségi jogokra hivatkozva nem akarta megerősíteni a Magyar Nemzet értesülését, hogy az igazgató mintegy százmillió forintos végkielégítést kapott.

A személyzeti vezető munkaviszonyát 2008. december 31-én szüntették meg közös megegyezéssel. Az összeg felvétele után azonban ezt az időpontot 2009. december 31-re módosították. A BKV kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: Szalainé munkaviszonyát azért hosszabbították meg, mert Balogh Zsolt az előző megbízott vezérigazgató úgy látta, hogy a személyügyi vezető munkájára még szükség van. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a munkaviszony megszűnése után az igazgatót már semmilyen járandóság nem illeti meg.

A BKV később, csütörtök délután kiadott közleményében már úgy fogalmazott: Kocsis István vezérigazgató nem tartja elfogadhatónak Szalainé végkielégítését, ezért vizsgálatot indított az ügyben, és pályázatot írt ki a humánpolitikai poszt betöltésére.

A kommunikációs igazgatója igazgató szerint a cég könyvvizsgálója,  Deloitte Kft. levélben figyelmeztette a BKV-t, hogy aktív dolgozó számára fizettek végkielégítést, ezért a belső kontrollt felül kell vizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK