A statisztika alapján félhetnek a romák támadói

Vágólapra másolva!
A romák elleni, egy éve zajló sorozatos támadások elkövetőit egyelőre nem sikerült elfogni, de a rendőrségi statisztikák szerint a gyilkosságoknak körülbelül tíz százaléka marad csak felderítetlenül. Igaz, arra a rendőrség nem tud választ adni, átlagosan mennyi ideig tart egy-egy emberölés felderítése.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban agyonlőttek egy középkorú roma asszonyt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették a Szabolcs megyei Kislétán. Ez a gyilkosság a rendőrség szerint összefüggésben állhat a cigányok elleni korábbi támadásokkal, amelynek során az elmúlt hónapokban összesen hat embert öltek meg.

A rendőrség szerint az sem kizárt, hogy ugyanaz a csoport követte el a bűncselekményeket. Elkövetőket az elmúlt egy év alatt nem sikerült elfogni, a rendőrség nyomozási statisztikái ugyanakkor azt mutatják: kicsi az esélye annak, hogy sokáig szabadlábon maradjanak.

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) adataiból az derül ki, hogy az évek során nőtt a gyilkossági ügyekben folytatott nyomozások eredményessége: míg 1999-ben 83 százalékban derítették fel az eseteket, tavaly csak valamivel kevesebb mint 10 százalék maradt felderítetlenül. Az elmúlt tíz évben csökkent is az emberölések száma, 1999-ben 451 embert öltek meg Magyarországon, tavaly 322 ember lett gyilkosság áldozata.

Arra a kérdésre, hogy általában mennyi ideig tart egy emberölés miatt indított nyomozás, az [origo] az ORFK sajtóirodájától azt a választ kapta, hogy egy ügy felderítésének idejét több dolog befolyásolja. Függ attól, hogy ismert, vagy ismeretlen tettes ellen indult az eljárás és hogy "mennyi idő alatt, mennyi és milyen minőségű információ jut a rendőrség birtokába". Kérdésünkre, hogy emberölés esetén mennyi idő után állítják meg a nyomozást, ha nem tudják elkapni az elkövetőt, a rendőrség azt válaszolta, hogy "a nyomozás az elkövető megállapításáig tart, illetve amíg releváns információk tárhatóak fel".

Az elmúlt bő egy évben ismertté vált, cigányokat ért súlyos vagy halálos támadások felderítésén jelenleg százfős nyomozói csoport dolgozik. A támadássorozat tavaly július 21-én kezdődött a Pest megyei Galgagyörkön, ahol senki nem sérült meg, az első halálos áldozatokat a november 3-i támadás szedte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen. Ott egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő vesztette életét. Összesen hat ember halt meg a támadásokban. (Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.) A nyomravezetőnek 100 millió forintos díjat ajánlott fel a rendőrség.