Lezárták a Stefánia út egy részét a szlovák nyelvtörvény ellen tiltakozó demonstráció miatt kedd délután. A szlovák nagykövetség előtt rohamrendőrök és biztonsági őrök várakoztak, de a tüntetés nyugodtan zajlott. A demonstráció szervezői petíciót nyújtottak át a szlovák nagykövetnek, aki a tömeg fújolásától kísérve kijött az épület elé átvenni azt.

Nagy volt a rendőri készültség a budapesti szlovák nagykövetség épülete környékén kedd délután - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről, a Stefánia és Thököly út sarkáról. A Civil Összefogás Fórum által szervezett demonstráció miatt lezárták a Stefánia utat a Thököly út és a Semsey Andor utca között, a nagykövetség körül kordonokat húztak fel. A tüntetés néhány perccel fél három után kezdődött és öt órakor ért véget, akkor a tömeg békésen elvonult.

A tüntetésre beléptetőkapukon át lehetett bejutni, az érkezőket biztonsági őrök fogadták, oldalt rohamrendőrök várakoztak. Tudósítónk szerint a környéken legalább egy tucat rendőrségi kisbusz és ugyanennyi rendőrautó állt. Fél három előtt nem sokkal még kevesebb mint száz tüntető volt a helyszínen, de végül körülbelül nyolcszáz ember gyűlt össze.

A nagykövetség előtt színpadot állítottak fel, ott szónokok váltották egymást. Felolvasták Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnökének köszöntőjét, valamint részleteket a nyelvtörvényből és egy petíciót. A petíciót később a civil szervezet két képviselője átnyújtotta a szlovák nagykövetnek, aki kijött az épületből átvenni azt. A szlovák nagykövet láttán a tömeg fütyülni kezdett, de a szónok csítította az embereket.

A nagykövet bentről figyelt

A két szervező bement az épületbe tárgyalni a nagykövettel, és utóbb egyikük, Varga István elmondta a tüntetőknek, miről beszéltek. Varga szerint a nagykövet bentről végig figyelte az eseményeket, és tolmácsolták neki az elhangzó beszédeket. A nagykövet Varga szerint azt mondta: a legfőbb problémának azt látja, hogy szerinte a sajtó hamis képet sugall a nyelvtörvényről. A nagykövet azt kérte, várjanak a törvény megítélésével, és egy év múlva találkozzanak újra. Varga visszafogottan beszélt a nagykövetről, hangnemével a tömeg elégedetlen volt, fújoltak, miközben beszélt.

A tüntetésre többen érkeztek vidéki városokból is. "Az államhatár nem nemzethatár"; "Szlovákia leeresztette a vasfüggönyt"; "Nyelvkitépők" - ilyen transzparenseket lehetett látni a tömegben. "Aki magyar, hadd beszéljen magyarul" - mondta egy idős asszony az [origo] munkatársának, egy másik nő pedig dühösen kifakadt, amiért szerinte az Európai Unió nem foglalkozik a szlovákiai kisebbségeket sújtó nyelvtörvénnyel. Egy tüntető férfi azt mondta tudósítónknak, hogy szerinte be kellene menni a nagykövetségre, és "kidobálni" onnan a bent tartózkodókat.

A tüntetésen megjelentek a Váralja Szövetség nevű civil szervezet tagjai is, akik internetes petíciót indítottak a nyelvtörvény hatályon kívül helyezéséért, és állításuk szerint már 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Azt tervezik, hogy az aláírásokat az Európai Unió képviseletének adják majd át.

A rendezvényen három órakor harangozni kezdtek, a szervezők szerint a világ több városában szólaltattak meg ekkor harangokat magyar szervezetek képviselői a nyelvtörvény elleni tiltakozásul.

Forrás: MTI

A június végén elfogadott szlovák nyelvtörvény kedden lépett életbe. A törvény szerint minden párt és szervezet alapszabályát és hivatalos iratait az államnyelven, szlovákul kell elkészíteni, az emlékműveken és táblákon a szöveget először szlovákul kell feltüntetni, és csak azután következhet a más nyelvű szöveg.

A jogszabály rögzíti a szlovák és a más nyelvű szövegek sorrendjét, illetve betűnagyságát a különféle közfeliratoknál és reklámoknál. A községi rádiók a vegyesen lakott területeken először államnyelven, majd a kisebbség nyelvén szólalhatnak meg. Minden nyilvános írásos közlést - legyen az plakát, információs tábla, galériai, múzeumi, illetve könyvtári katalógus, mozi, színház és más rendezvények programja - először államnyelven kell feltüntetni, a más nyelvű változat csak ezután írható ki. A törvény szerint 100-tól 5000 eurós pénzbüntetés szabható ki azokra, akik megsértik a rendelkezéseket.

A szlovákiai magyarok is tüntetnek a nyelvtörvény ellen kedden Dunaszerdahelyen, a DAC-stadionban. A nagygyűlést a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány civil szervezet közösen szervezte, és mintegy hatezer embert várnak rá Szlovákia összes magyarok lakta vidékeiről. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)