Vágólapra másolva!
Kemény évet és valóságos "hadigazdálkodást" jósolt a következő évre Bajnai Gordon miniszterelnök, aki a gazdasági válság hatásairól tartott előadást kedd délután Budapesten. Bajnai a politikusok hataloméhségét hibáztatta az ország állapotáért, és a foglalkoztatás növelését nevezte a legfontosabb célnak.
Vágólapra másolva!

"Kutya kemény" év és szinte "hadigazdálkodás" vár Magyarországra 2010-ben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedd délután tartott előadásában a budapesti Corvinus Egyetemen. A közgazdász hallgatók előtt tartott, "Szükségből erény" című előadásban a kormányfő a gazdasági válságról beszélt, és a teljes politikai elitet hibáztatta az ország rossz állapotáért.

2010 második felében kezdődhet Magyarország gazdasági növekedése, 2011-től pedig már 4 százalék körüli GDP-bővülésre lehet számítani az IMF prognózisa alapján - mondta Bajnai. Ahhoz azonban, hogy Magyarországon elinduljanak a szükséges változások, nagyobb foglalkoztatásra van szükség - tette hozzá.

Az 57 százalékos magyar foglalkoztatás az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a felnőtt lakosság alig több mint fele dolgozik legálisan - mondta a miniszterelnök, aki szerint többek között ez vezetett oda, hogy a globális válság mélyebben érintette Magyarországot. A nagyobb foglalkoztatás kulcsa Bajnai szerint az, hogy modernizálni kell a nagy rendszereket.

Hataloméhes politikusok

A modernizációt az államnak saját magán kell kezdenie - közölte, majd az itt meglévő elmaradásokkal kapcsolatban felhánytorgatta az eddigi politikai hibákat. "Az elmúlt időszakban előfordult, hogy a részérdekek a közérdek elé kerültek, a bennfentesek - például politikusok, államigazgatók - sokszor maguk alá gyűrték az államot" - mondta. A kormányfő szerint a politikusok az elmúlt években a hatalom megszerzéséért, megtartásáért rossz kompromisszumokat kötöttek azzal, hogy az újraelosztás növelésével leállították a gazdaság növekedését.

Bajnai Gordon szerint a költségvetési és államháztartási hiány korai rendbetételének köszönhetően Magyarország sokkal gyorsabban jöhet ki a válságból, mint a környező országok, de jövőre szinte még hadigazdálkodást kell folytatnia az állami szervezeteknek. Ráadásul a válság után sem a Kánaán, hanem az újabb válság jön el - mondta Bajnai. Emiatt "Magyarországnak le kell szokni arról a drogról, amit a korlátlan adósságfelvétel jelent" - fogalmazott, hozzátéve: Magyarországnak rajta kell maradnia a józan ész gazdaságpolitikájának útján, azon, amelyen elindult a válság kényszerének hatására.