Könnygáz és előállítások kísérték a gárdaavatást

Vágólapra másolva!
A Jobbik képviselői szerint 74, a rendőrség szerint összesen 41 embert állítottak elő a Magyar Nemzeti Gárda vasárnapi avatóünnepsége előtt és az alatt. Az Erzsébet téren dulakodás is kialakult, a rendőrök könnygázt fújtak néhány emberre. A gárdaavatáson Vona Gábor pártelnök bírálta a kormányt, amely szerinte az előző nyolc év szellemiségét folytatja.
Vágólapra másolva!

Az egy évvel ezelőtt feloszlatott Magyar Gárdára emlékezve rendezvényt tartott a magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szervezet vasárnap délután a budapesti Erzsébet téren. A rendezvény - amelyen körülbelül ezer ember vett részt - egyben megemlékezés is volt az egy évvel korábbi, a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda melletti szimpátiatüntetésről, melynek rendőrségi oszlatás és 216 ember - köztük Vona Gábor Jobbik-elnök - előállítása lett a vége. A megemlékezés résztvevői a Magyar Nemzeti Gárda tagjaiként fogadalmat tettek, az eskü szövegét Vona Gábor mondta elő.

Az [origo] munkatársa már vasárnap kora délután rendkívül erős rendőri jelenlétről számolt be. Tudósítónk a budapesti belső kerületekben, az Erzsebet térhez vezető útvonalakon több tucatnyi járőrautót és rendőrségi mikrobuszt látott, a rendőrök több helyen is terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött emberek csoportjait igazoltatták, csomagjaikat átvizsgálták. Már a rendezvény megkezdése előtt a rendőrök folyamatosan emelték a tömegből azokat, akik üvegekkel dobálóztak, illetve a rendőröket gyalázó szavakat kiabáltak. A téren dulakodás is kialakult, a rendőrök könnygázt fújtak néhány emberre.

A helyszínt több száz rendőr biztosította, súlyos rendbontás nem történt, de helyszíni információk szerint több mint 70 embert előállítottak (a rendőrség ennél kevesebb előállításról tud). A megmozduláson több jobbikos országgyűlési képviselő is felszólalt, akik a tér szélein tartózkodó rendőrök intézkedéseinek jogszerűségét vonták kétségbe. Beszédében Pörzse Sándor és Gaudi Nagy Tamás, valamint ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is bírálta a Fidesz-KDNP-kormány törvényalkotó gyakorlatát, azt hangoztatva, az előző nyolc év kormányzatának szellemisége folytatódik tovább.

Vona beszédében azt mondta, a kormány nem a fontos ügyekkel foglalkozik, és az ígéreteit sem teljesíti. A Jobbik szerint a kormány elmaradt ígéretei között van az elszámoltatás, de ezen a területen még semmi sem történt. A fontos ügyek helyett a kormány olyan intézkedéseket hoz, mint a médiára vonatkozó törvénymódosítások, amivel saját "médiabirodalmat" épít a Fidesz - jegyezte meg. A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kifüggesztéséről pedig azt mondta: hamarosan az is előfordulhat, hogy "Orbán Viktor képét is ki kell tenni az intézményekben". A pártelnök azt mondta: a Jobbik hamarosan olyan határozati javaslatot nyújt be a parlament elé, amelyben kezdeményezik, hogy az országgyűlés ítélje el a "gázai népirtást".

A rendezvény alatt az Erzsébet térre többször is bevonultak a teljes védőfelszerelést viselő rendőrök, majd a beszédek alatt is megpróbáltak bejutni a térre, de a sorfalat álló emberek egymásba kapaszkodva megakadályozták őket. A tömeg élén próbált egyezkedni a rendőrökkel Vona Gábor és több jobbikos országgyűlési képviselő is. Pörzse Sándor a színpadon bejelentette: 74 embert állítottak elő a rendőrök délután 6 óráig.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint előzetes információik voltak arról, hogy a bejelentett demonstráció a "jogerősen betiltott Magyar Gárda korábbi eseményeihez külsőségeiben és tartalmában is erőteljesen hasonlító" lesz, ezért fokozott ellenőrzést rendeltek el. A betiltott gárda jelképeinek viselése és más szabálysértések miatt 23 embert állítottak elő.

Dél körül a XIV. kerületi 56-osok teréről 16 embert állítottak elő, akiknél közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, többek között gázriasztó fegyvereket, fegyverutánzatokat, több rohamsisakot találtak. A Nyugati pályaudvarnál elfogtak és előállítottak egy férfit, aki ellen a Komáromi Rendőrkapitányság lopás miatt bocsátott ki elfogatóparancsot. Egy személyt pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt az Erzsébet térről vittek el.

A közlemény szerint a rendőrség "a rendőrség, új vezetésével ma bebizonyította, hogy fenntartja a törvényes rendet és biztosítja az állampolgárok részére a nyugalmat." A BRFK sajtóügyeletén az [origo] érdeklődésére azt mondták: nem tudnak arról, hogy lett volna parlamenti képviselő az előállított személyek közt, vagy bárki mentelmi jogára hivatkozott volna.